joi, 30 mai 2013

TORT CU CREMA DE LAMAIE - “ VINTAGE”

Am primit de ziua mea  o forma de blat micuta, rotunda,  de vreo 15 cm in diametru, pe care am si bagat-o la treaba, facand mai multe incercari (reusite, da!), printre care si tortul asta de mai jos.
Acum recunosc ca intentia mea nu era sa iasa asa, dar asa cum la “marile descoperiri” se ajunge din greseala, asa si eu, am descoperit a doua zi pe tortul meu efectul de crapare folosit in tehnica servetelului J!!!
Oricum, a fost super  bun si de mare efect crapatura J!!!

Necesar: blat: 3 oua, 4 lg zahar, 4 lg ulei, 50 g nuca macinata, ½ plic praf de copt, 1 lg cu varf pudra de roscove, 100 ml lapte, 5 lg faina cu varf.
Necesar: crema: 1 plic budinca de lamaie Dr.Oetker, 400 ml lapte, 3 lg zahar, 200 g margarina, 3 lg lichior de lamaie (productie proprie).
Necesar glazura: 1 plic glazura de ciocolata Dr.Oetker.
Am batut oualele cu zaharul si uleiul, am adaugat laptele si amestecul din faina, praf de copt, pudra de roscove si nuca.
Desi tava nu necesita hartie de copt,  eu prefer s-o folosesc intotdeauna. Asa ca am turnat compozitia si am pus-o la cuptor pentru aproximativ 30 min.
Am preparat budinca cu 400 ml de lapte si 3 lg de zahar si am lasat-o la racit. Cand s-a mai racorit un pic, am pus cate un pic din margarina taiata cuburi mici, si am amestecat mereu, pana s-a incorporat bine. Tot in crema dupa ce s-a mai racit, am pus si lichiorul de lamaie.
Cand blatul a fost gata si racit, l-am taiat in trei pe orizontala si l-am umplut cu crema. Aveti grija sa fie racite bine amandoua, eu in general, ma cam grabesc, asa ca, a cam curs crema pe laterale!
Am uns bine cu crema si deasupra si am preparat glazura, pe care am “prelins-o” peste tort. Am dat la rece pana a doua zi.

Observatii: Daca nu va iese ceva asa cum ati avut voi in minte initial, nu stie nimeni, si puteti spune ca asa ati vrut voi sa iasa  JJJJJJJ.









miercuri, 29 mai 2013

MUSCHIULETI DE MIEL CU CIUPERCI SI CARTOFI NOI

Necesar:  muschi miel, condimente, sare si piper, cateva ciuperci mari, cartofi noi.

Cantitatile sunt irelevante, si se calculeaza in functie de numarul de persoane de la masa.

Eu am avut  ambii muschi ai  mielului de la paste, vreo 12 ciuperci cu palaria foarte mare, si 1 kg cartofi noi.

Am pus muschii mielului, condimentati si stropiti cu un pic de vin alb , intr-o tava de sticla, acoperita cu folie de aluminiu, la cuptorul incins, pentru cam 35 min.

In timpul asta, am curatat si spalat bine ciupercile si cartofii, si i-am prajit in tuci, in baie de ulei incins.

I-am servit fierbinti, fara alte adaosuri.

Observatii: Cand cartofii noi sunt proaspeti, nu aveti nevoie sa-i curatati cu cutitul, sa va patati mainile. Eu  ii spal cu un burete de plastic (pastrat special pentru ei) sub jet slab de apa (sa facem si economie cu resursele!).




marți, 28 mai 2013

SOCATA

Asta este o bautura pe care o facea matusa mea si care ne facea zilele calduroase ale copilariei (dar nu chiar ca astea de acum) sa treaca mai “delicioase”. In plus, parca ne dadea, si un pic de euforie, de la slaba sa alcoolizare :) .

Necesar: 2 maini flori de soc, 600 g zahar, 1 lamaie, 3-4 g drojdie uscata, 12 l apa.

Am spalat bine florile de soc, sa scot din ele praful si ganganiile care stateau la taifas si le-am scurs, apoi le-am pus in borcanul de 12 l. Deasupra am pus zaharul, drojdia uscata si lamaia taiata, cu tot cu coaja. Am acoperit borcanul cu tifon si l-am dat in curte la soare, cu intentia de a-l lasa acolo 4 zile. Numai ca a plouat 3 zile la rand, si nu prea a fost soare, asa ca am acoperit borcanul si cu un capac si am prelungit termenul cu inca o zi.
L-am tras din borcan in sticle de plastic, pe care le pastrez la frigider, pana la consumare, altfel ar fi in stare sa-mi redecoreze bucataria.

A iesit foarte buna, dar mi-ar fi placut sa fie un pic mai dulce.







luni, 27 mai 2013

PRAJITURA CREMES FARA FOI CU CIOCOLATA SI NUCA

Am facut prajitura asta, plecand de la ideea unei prietene, care mi-a spus ca i-ar placea sa manance o prajitura cu crema de ciocolata,la fel ca si cremesul fara foi pe care il fac eu, asa ca am pus cap la cap reteta asta, care a iesit super.


Necesar: 1 l lapte, 8 oua, 1 pachet margarina 250g, 300 g zahar, 6 lg faina, 2 lg amidon, 1 esenta de rom, 2 lg pudra de roscove, 1 plic Crem Ole de ciocolata, 50 g nuca macinata.


 Am separat oualele si am impartit zaharul in 2 parti egale. Am frecat galbenusurile cu 150 g zahar, cu margarina inmuiata la microunde si cu laptele amestecat cu esenta. Am amestecat toate prafurile: faina, amidon, pudra de roscove si crem ole-ul, si le-am incorporat in compozitia lichida. 

Albusurile le-am batut tare cu restul de zahar si le-am incorporat si pe ele in compozitie, incet, cu grija,  sa nu se lase. Deasupra am pus nuca macinata marunt si data prin putina faina, sa nu se scufunde in compozitie.

Am turnat compozitia, in tava, pe hartie de copt, si am lasat in cuptor cam 50 min, pana arata inchegata ca o budinca mai groasa.

Am lasat sa se raceasca complet peste noapte,  inainte sa o tai.




FRITTATA CU DOVLECEI

Necesar: 2 dovlecei, 2 oua, 2 fire de marar, 2  fire ceapa verde, 2 fasii ardei rosu gras, sare si piper.
Am curatat dovleceii si i-am taiat cuburi. Ca sa fie mai gustoasa omleta, i-am pus cateva minute in tuci in ulei incins.  Pana atunci am tocat verdeata si legumele. Cand s-au rumenit, i-am scurs bine de ulei si i-am amestecat cu oualele batute bine si legumele tocate.  Am pus si sare si piper, apoi am turnat compozitia in forma rotunda, pe hartie de copt si am dat-o cam 25 min la cuptor.
Observatii: Din compozitie ies 2 portii pentru cei care iubesc dovleceii, sau 5 portii pentru copii care stramba din nas,  dar n-au incotro, langa cartofi noi prajiti si salata de varza noua!





duminică, 26 mai 2013

TORT CU CREMA DE CAPSUNI

Am facut tortul asta pentru colegii mei din grupa de la cursul de comunicare, in acord cu tema zilei: A.E.R.  (Atentie-Empatie-Respect).
Necesar: blat:  3 oua, 4 lg zahar, 4 lg ulei, 50 g nuca macinata, ½ plic praf de copt, 1 lg cu varf pudra de roscove, 100 ml lapte, 5 lg faina cu varf.
Necesar: crema: 1 plic Crem Ole de capsuni, 300 ml frisca lichida Meggle, 100 ml lapte.
Necesar glazura: 1 plic glazura de ciocolata Dr.Oetker, 100 ml frisca Meggle, creioane glazura Dr.Oetker, stelute ornament.
Am batut oualele cu zaharul si uleiul, am adaugat laptele si amestecul din faina, praf de copt, pudra de roscove si nuca.
Desi tava nu necesita hartie de copt, si se deschide usor pentru ca este cu inel, eu prefer intotdeauna sa folosesc hartie de copt. Asa ca, am asezat cat am putut eu de bine hartia, am turnat compozitia si am pus-o la cuptor pentru aproximativ 30 min.
Pana s-a copt blatul, am pregatit crema, care se face foarte usor si foarte rapid, batand frisca cu mixerul, si adaugand plicul de crem ole si laptele. Crema asta nu necesita intaritor de frisca sau gelatina, se tine foarte bine asa.
Cand blatul s-a racit, l-am taiat pe orizontala in trei felii si l-am umplut cu crema. Deasupra am turnat glazura de ciocolata preparata cu 3 lg de apa. Am lasat un pic la rece sa se intareasca, apoi am batut bine frisca lichida si am tapetat marginile, iar deasupra am ornat cu creioanele de zahar si stelute.
Am lasat la rece pana a doua zi cand l-am servit.
A fost foarte bun, nu prea dulce, cu gust autentic de capsuni.



sâmbătă, 25 mai 2013

CARTOFI NOI CU MARAR

Cand nu aveti chef sa stati prea mult in bucatarie, si daca aveti la indemana si cativa cartofiori noi, trantiti-i in tuci si rumeniti-i pana sfaraie si striga gata!
Si ca sa nu fie prea simpli, si sa aiba un gust deosebit, tocati o legatura de marar maruntel si tavaliti-i prin ea, apoi serviti-i fierbinti cu un copanel si o salata de rosii!!!





vineri, 24 mai 2013

TROTTOLE TRICOLORE CU PUI

Am primit niste paste care se cheama trottole (niste spirale colorate), de care nu mai gatisem pana acum si mi s-a parut o idee buna sa le fac cu pui.
 Necesar:  300 g paste, 1 piept pui mare, 3 lg sos de soia, 2 cepe uscate, 1 morcov.
Am pus pastele la fiert in apa clocotita cu sare si ulei. Cepele tocate marunt le-am pus la calit in ulei incins, apoi am adaugat si morcovul ras maruntel.  Pieptul l-am dezosat si l-am taiat mai intai fasii, apoi cuburi. L-am adaugat si  pe el in tigaie. Cand carnea s-a albit, semn ca s-a facut, am turnat peste ele si sosul de soia amestecat cu 2 lg apa., dupa care am adaugat pastele scurse bine,  am potrivit de sare si piper si am  mai lasat pe foc cateva minute.
Bun – bunut!!!!


joi, 23 mai 2013

PRAJITURA CU NUCI SI CAFEA

Este o prajitura super buna, care intruneste si gustul si prezenta eleganta, necesara oricarei ocazii, cat ar fi ea de pretentioasa.
Necesar: 400 g margarina, 600 g zahar, 4 oua, 1 plic praf de copt, 250 g nuci, 300 ml cafea (300 ml apa + 1 ½ lg cafea, 2 lg zahar) , 3 lg lichior de cafea, 300 g faina, 1 lg esenta de rom, 1 plic ornamente de ciocolata.
Am inmuiat 250 g margarina si am batut-o cu 300 g de zahar, pana s-a topit zaharul. Am adaugat oualele,  unul cate unul si cafeaua . Am pus si faina, amestecata cu praful de copt si cu 150 g nuci macinate. Am pus la cuptorul incins, pe hartie de copt, unde am lasat-o cam 35 minute.
Pentru crema am amestecat restul de margarina (150g), cu restul de zahar (300g), cu esenta de rom, cu lichiorul de cafea,   cu 50 g nuci macinate foarte marunt.
Blatul racit, l-am taiat in doua, pe orizontala si l-am umplut cu crema. Pentru deasupra am pastrat 2 lg de crema, pe care am intins-o bine. Pe deasupra am presarat restul de 50 g de nuca macinata cu facaletul si plicul de ornamente de ciocolata.
Am dat la rece cateva ore.

Observatii: Daca nu reusiti sa taiati drept blatul, firimiturile care rezulta din nivelare, nu le aruncati, bagati-le in crema si amestecati-le bine.






PASTE CU SPANAC SI COSTITA

Am vazut o poza de spaghete cu spanac si mi s-a facut o pofta……
Necesar: 250 g paste (scoici), 350 g spanac congelat (sau proaspat), 200 g costita (sau bacon, piept porc etc), 2 cepe uscate, 4 catei usturoi, 1 legatura marar.
Am pus pastele la fiert in apa clocotita,  cu sare si un strop de ulei.  Intre timp, am pus ceapa, tocata marunt, la calit in 2 lg ulei. Cand s-a calit , am adaugat si spanacul si 1 canuta mica de apa. Cand apa s-a evaporat  si spanacul a fost facut, am adaugat usturoiul trecut prin presa si am potrivit de sare si piper. Peste ele, am pus si pastele bine scurse si le-am mai lasat cateva minute pe foc.
Cand am oprit focul, am adaugat si mararul, tocat marunt.
Este un fel de mancare rapid si foarte gustos, si daca  renuntati la costita,  poate deveni obiectul unei zi de post.  


miercuri, 22 mai 2013

PRAJITURA CU CORCODUSE SI MERISOARE

Asa-i ca nu va asteptati sa faceti si sa fie si buna o prajitura cu banalele… corcoduse? Ei, hai ca am incercat sa o “ridic” un pic, folosind si merisoare J!
Necesar: 4 oua, 7 lg de zahar, 6 lg ulei, 2 plicuri zahar vanilat, 1 plic praf de copt,  1 borcan compot corcoduse (de 850 g), 2 lg merisoare deshidratate.
 Am batut bine albusurile cu un praf de sare si cu zaharurile, am adaugat cate un galbenus,  uleiul si jumatate din partea lichida a compotului, apoi faina amestecata cu praful de copt. Am turnat in tava, pe hartie de copt, iar deasupra am pus corcodusele din compot, fara samburi,  impreuna cu stafidele din compot, si merisoarele, fara sa le hidratez.
Am lasat in cuptorul incins, cam 35-40 min, pana a iesit batul de frigaruie curat.
Am taiat dupa ce s-a racit complet.
Observatii: Dupa ce sta la frigider 1 zi este si mai buna!






SALATA DE FASOLE NEAGRA SI CEAPA VERDE

Am cumparat o fasole neagra, cu bobul mai mic, de la dried fruits (http://www.driedfruits.ro/index.php?route=product/product&keyword=fasole&product_id=797).
Nu am mai gatit pana acum tipul asta, dar aveam pofta de o salata.

Necesar: 300 g fasole neagra, 1 legatura ceapa verde, 2 lg ulei, 1 lg otet, 1 morcov, 1 legatura de marar, sare si piper.

 Am pus fasolea la fiert, in trei-patru ape, aruncand-o pe fiecare.  Pana a fiert fasolea, am spalat si tocat ceapa si mararul, iar morcvul l-am dat pe razatoarea marunta.
Am avut surpriza ca fasolea mea cea neagra, sa ajunga rosie, dupa fierbere. N-am stiut ca fasolea rosie la conserva pe care o mai luam din cand in cand,  de la Auchan, este de fapt neagra la origine J.
Am scurs bine fasolea, am amestecat-o cu morcovul si ceapa verde, am potrivit-o la gust cu sare, piper, otet si ulei, apoi am adaugat si mararul tocat maruntel.
Pentru ca salata asta, mie nu-mi place calda, am lasat-o sa se odihneasca o jumatate de ora la frigider pana la masa.
Foarte gustoasa fasolea si nici nu e scumpa.
Observatii: Atentie!!!  Fasolea asta mi-a patat cratita, asa ca alegeti o cratita inchisa la culoare, daca va hotarati sa o gatiti. Daca bagam si cateva oua, le vopseam la marele fix.



sâmbătă, 18 mai 2013

DROB DE FICAT DE PORC CU NAUT SI CIUPERCI

Necesar: 1 kg ficat porc, 8 oua, 3 legaturi de ceapa verde, 3 legaturi de usturoi verde, 2 legaturi de marar, 2 legaturi de patrunjel, 1 conserva de naut, o conserva de ciuperci, 1 plic condiment pentru drob de la Galeo, 2 ardei copti fasii.
Am taiat ficatul bucati si le-am pus la fiert. Am strans pe traseu toata spuma urata care s-a format. Pana s-a fiert ficatul, am tocat toate verdeturile si ciupercile scurse bine de zeama. As fi vrut sa am ciuperci proaspete, dar a mers foarte bine si asa.  Cand ficatul a fost fiert, l-am tocat cubulete foarte marunte si l-am pus peste verdeturi. Mai exista si varianta masinii de tocat, dar mie nu-mi place cum arata in produsul finit. Deci, am amestecat bine ficatul tocat, cu ciupercile si verdeata, am adaugat condimentele, si un praf de sare si unul de piper, si nautul bine scurs. Am batut bine oualele si le-am incorporat in compozitie. Am pus in tava de cozonac, pe hartie de copt, am uns cu ou batut si am presarat cu susan. La jumatatea compozitiei, am asezat fasiile de ardei copt, pentru gust si culoare.
Am lasat la cuptor cam 50-60 min, pana s-a inchegat bine.





PRAJITURA CU ROM SI LICHIOR DE CAFEA

Prajitura asta am facut-o, pentru ziua mea,  pornind de la o reteta primita de la Deva, dar pe care am modificat-o, dupa bunul plac.
Necesar blat: 8 oua, 10 lg zahar, 8 lg faina, 1 plic praf de copt.
Necesar crema: 100 ml lichior de cafea, 25 ml esenta de rom, 200 g nuca, 1 lg plina cu pudra de roscove, 200 g margarina, 150 g zahar, 150g marmelada de caise.
Necesar glazura: 1 plic glazura de ciocolata de la Dr.Oetker.
Am separat  oualele, si am batut albusurile tari impreuna cu zaharul, apoi am adaugat alternativ un galbenus , o lg cu faina amestecata cu praf de copt, pana  am terminat si galbenusurile si faina. Am pus in tava, pe hartie de copt,  in cuptorul incins, pentru cam 30-35 min.
Dupa ce s-a racit, am  taiat in doua pe orizontala, in  asa fel incat sa rezulte o felie mai groasa si una mai subtire.  Partea mai groasa va deveni baza prajiturii.
Partea mai subtire am faramitat-o  intr-un castron si am turnat peste ea romul si lichiorul de cafea (productie proprie J). Am amestecat pana s-a absorbit tot lichidul. Untul l-am  frecat bine cu zaharul (daca doriti topirea lui sa fie mai rapida folositi zahar pudra), cu pudra de roscove si cu nuca macinata, dar nu foarte marunt. In aceasta compozitie am  adaugat si blatul faramitat anterior. Am omogenizat bine.
Pe felia mai groasa de blat am insiropat-o  cu compot de cirese( sau cu ce aveti la indemana), am  uns cu marmelada (sau gem) de caise (sau fructe), intr-un strat nu prea gros. Peste marmelada, am nivelat crema si am dat-o un pic la rece, dar nu la frigider. Peste ceva vreme, poate 1 ora, nu mai stiu J, am pregatit glazura de ciocolata, dintr-un plic de la Dr.Oetker, din lipsa de timp. Am turnat pe deasupra glazura si am dat-o inapoi la rece.

Observatii: MERITA INCERCATA!!!! A iesit excelenta.




vineri, 17 mai 2013

PRAJITURA CU MAC SI DULCEATA DE KIWI

Necesar:  3 oua, 100 ml cafea indulcita, 250 g faina, 350 g zahar, 2 plicuri zahar vanilat,250 g mac, 350 ml compot corcoduse, 1 plic praf de copt, 6 lg ulei, 1 lg esenta vanilie, 3 lg marmelada de fructe, ½ borcan de dulceata de kiwi (de 850g), 1 plic glazura de ciocolata de la Dr.Oetker.

Am batut oualele cu zaharul si uleiul. Am amestecat faina cu praful de copt, cu zaharul vanilat si cu macul nemacinat. Am pus jumatate din compozitia asta, peste cea cu oua, am adaugat cafeaua si 250 ml din compot, apoi si cea de-a doua parte de faina. Am turnat in tava, pe hartie de copt si am lasat-o la cuptorul incins, cam 40 min, pana s-a rumenit usor pe margini.
Dupa ce s-a racit, l-am taiat in doua pe orizontala. Partea de jos am insiropat-o cu restul de compot. Am frecat un pic gemul de kiwi cu marmelada de fructe si l-am intins pe blat. Am pus deasupra si capacul (a doua jumatate de blat), pe care am turnat glazura preparata un pic mai subtire, sa intre in blat.
Am dat la rece.



joi, 16 mai 2013

BISCUITI CU CHILOTEI

Biscuitii astia nu i-am inventat eu, adica ma refer la forma, ca reteta este a mea.
Sunt foarte haiosi si i-am folosit pentru ziua taticilor, care anul asta (2013) a cazut in aceeasi zi cu ziua mea de nastere., unde au facut senzatieJ!

Necesar: 200g margarina, 200 g zahar, 450 g faina, 1 plic praf de copt, un praf de sare, 3 plicuri zahar vanilat, 2 oua, 1 esenta de vanilie, 1 lg pudra de roscove, 1 set creioane glazurat Dr.Oetker.
Am batut bine margarina moale cu zaharul, zaharul vanilat si oualele. Am amestecat faina cu sarea si praful de copt si le-am incorporat in compozitia cu margarina. Am lasat la frigider cam 30 minute. Am scos aluatul si l-am impartit in bilute mai mici, pe care le-am intins pe rand, pe masa presarata cu faina, cu sucitorul, intr-o grosime de cam 4-5 mm. Ultima bila am amestecat-o cu pudra de roscove (inlocuitor de cacao) si am framantat-o bine, sa se omogenizeze culoarea. Am decupat cu forma de biscuiti in forma de inima, apoi am decupat cu cutitul partea ascutita. 
Am pus in tava pe hartie de copt, si le-am dat maxim 10 min la cuptorul incins.
Am ornat biscuitii cu creioanele de glazurat, formand sutienele si chiloteii tanga J de fete albe si de negrese J !!!





duminică, 12 mai 2013

LA MULTI ANI DE ZIUA TATILOR!!!

Se pare ca azi nu este numai ziua mea, dar este si ziua tuturor tatilor.
In 2009 s-a reglementat legal, ca in a  doua duminica din luna mai,  sa se serbeze si ziua tatalui, ca a mamei exista de zeci de ani, si ramasese saracutul nesarbatorit!!!
Asa ca azi, ca sa se bucure si taticii, am facut niste biscuitei cu chilotei si sutiene, impreuna cu fetele mele!!!
Si ca sa fie si fanteziile unora implinite, am facut si cateva negrese :)!!!!

Observatii: Si vedeti ca le-am postat dupa 10 seara, da???