miercuri, 30 octombrie 2013

FARFALE CU CARNE TOCATA

Necesar: 200 g farfale (paste fainoase sub forma de fundite), ½ kg carne tocata (amestec), 3 cepe, 1 ardei gras rosu, sare si piper.
Am pus apa cu sare si ulei la fiert pentru paste, si in timpul asta am pregatit carnea.
Am calit in ulei incins ardeiul si ceapa taiate cubulete, am pus deasupra carnea si am lasat-o pana s-a albit. Am  potrivit-o de sare si piper.
Cand apa a clocotit, am pus farfalele la fiert, unde au stat cam 10 min. Le-am scurs bine si le-am pus intr-o craticioara, unde am turbat peste ele si carnea preparata.
Am servit imediat.




marți, 29 octombrie 2013

TORT RAPID CU CREMA DE VANILIE

Ceva bun si rapid..

Blat: 6 oua, 7 lg zahar, 7 lg ulei, 1 praf de copt, 7 lg faina, 2 lg rase de  pudra de roscove.
Crema: 2 plicuri crema de vanilie Dr.oetker, 650 ml lapte, 6 lg zahar.
Glazura:2-3 lg ciocolata topita, 1 lg ornamente de ciocolata.
Am separat oualele si am batut bine galbenusurile cu 6 lg zahar, cu uleiul si cu faina amestecata cu praful de copt. Albusurile le-am batut tari cu 1 lg zahar, si le-am incorporat usurel  in compozitia cu galbenusuri.  Am scos  jumatate din compozitie in alt castron si am amestecat-o cu pudra de roscove.
Am tapetat forma rotunda de tort cu hartie de copt, si am turnat alternativ, din compozitia alba si neagra, pana la epuizarea lor.
Am pus la cuptorul incins pentru 30 min.
Cand a fost  gata l-am lasat sa se racoreasca nitel si l-am taiat in trei felii pe orizontala, dupa care l-am lasat sa se raceasca complet.
In timpul in care el se cocea la cuptor,  am pregatit si crema. Am amestecat 500 ml lapte, obligatoriu rece de la frigider, cu zaharul si cu praful de la plic. Am umplut feliile racite si  insiropate cu restul de lapte ale blatului de tort, cu multa crema. Am pastrat 2 lg de crema pentru deasupra, pe care am intins-o bine. Peste crema am turnat ciocolata topita si ornamente de ciocolata.
Este adevarat ca este de preferat sa ocolim crema praf de la plic, dar cand te grabesti…mai gresesti. Si apoi, a iesit asa de bun!!! Unde mai pui ca totul n-a durat decat vreo 40 min.









luni, 28 octombrie 2013

FRITTATA CU CIUPERCI

Necesar: 4 oua, ½ kg ciuperci, 1 ceapa mare, 2 catei usturoi, 1 lg boia dulce, sare si piper.
Am pregatit mai intai ciupercile: le-am tras la tigaie cu ceapa tocata marunt, cu usturoiul, boia, sare si piper.
Am batut oualele bine cu un praf de sare si am adaugat ciupercile. Am omogenizat si am pus la cuptor, intr-o tava mica, rotunda, pe hartie de copt.
Am lasat cam 20 min, pana a fost gata.
Observatii: Cantitatile sunt pentru 2 portii.




duminică, 27 octombrie 2013

PAPRICAS DE PORC CU GALUSTE

Necesar:  1 kg carne de lucru, 2 conserve rosii tocate, 5-6 catei usturoi, 1 l supa sau apa fierbinte, 4 cepe mari, 2 oua, 2 lg ulei, 4 lg gris.
Pentru cine nu stie, carnea de lucru este cea care se toaca la cerere, adica fasiute si bucati mai maricele.  Dar poti sa ai sansa (daca cunosti fata care vinde J si o mai arvunesti din cand in cand cu cate o prajiturica!) sa-ti alegi niste bucatele foooaaarte bune.
Sa trecem la treaba si sa lasam vorba lunga, ca ramanem cu burta goala.
Am taiat carnea cubulete si am pus-o in tuci in ulei incins. Cand s-au rumenit, fara sa se prajeasca prea tare, le-am scos si le-am pus intr-o craticioara cu capac. In acelasi ulei am pus ceapa  si ardeiul taiate felii subtiri. Cand acestea  s-au calit pe jumatate, am adaugat rosiile tocate marunt,  si sucul in care au stat si cu 1 l de apa fierbinte.  Am pus cateva boabe de piper si  2 foi de dafin si le-am lasat pana au clocotit.
In timpul asta am facut galustile: am amestecat oualele cu un praf de sare, cu uleiul si cu grisul, le-am format micute si rotunde in mana si le-am pus la fiert in apa clocotita cu sare.
Cand au fost gata, le-am scos le-am scurs si impreuna cu cubuletele de carne tocata, le-am adaugat in tuci. Le-am lasat inca un clocot si le-am oprit.  Am pus capacul si le-am lasat sa se inabuse.
Observatii: Puneti si verdeata deasupra la servire, eu n-am mai apucat.




miercuri, 23 octombrie 2013

INIMA DE PORC CU SOS DE SOIA SI USTUROI

Necesar: 2 inimi porc, 5-6 catei usturoi, 2 cepe mari, 1 ardei gras rosu mare, 1 paharel vin alb 150 ml, 2 lg sos de soia, sare si piper.
Am cumparat 2 inimi de porc uriase, care mie imi plac foarte mult.
Le-am curatat, le-am taiat cubulete si le-am pus la fiert. Am adunat spuma urata pe care o lasa, si cand au fost fierte, le-am scurs si le-am clatit un pic. Am pus in ulei incins, ardeiul taiat fasii mai late si l-am lasat sa se inmoaie, apoi am pus si ceapa.  Cand s-au inmuiat, am adaugat usturoiul trecut prin presa, vinul, sosul de soia, cubuletele de inima, sare si piper si am lasat sa scada un pic.
Am servit cu orez.
Observatii: Daca va place inima de porc, faceti neaparat felul asta…. A iesit asa de bun, si miroase asa de bine…!





marți, 22 octombrie 2013

FRITTATA CU CARNE TOCATA

Necesar: 4 oua, 300 g carne tocata, 1 ceapa mare, 1 ardei gras rosu, 2 catei usturoi, 1 lg boia dulce, sare si piper.
Am pregatit mai intai carnea: am calit ceapa, tocata marunt, cu ardeiul taiat cubulete, apoi am pus si carnea. Am lasat-o pana s-a albit, semn ca s-a facut. Am adaugat si boiaua, si un praf de sare si unul de piper.

Am batut oualele bine cu un praf de sare si am adaugat carnea, astfel  preparata. Am omogenizat si am pus la cuptor, intr-o tava mica, rotunda, pe hartie de copt.
Am lasat cam 20 min, pana a fost gata.
Super buna.
Observatii: din cantitatile astea ies 2 portii de adult, sau 4 de copil J.






luni, 21 octombrie 2013

MUSACA DE VINETE

Necesar: 1 vanata mare, 1 capatana usturoi, 300 g carne tocata, 2 cepe, 1 morcov, 1 cutie rosii taiate in bulion, 1 cana suc de rosii.
Am taiat vanata in felii de 1 cm, pe care le-am presarat cu sare mare si le-am lasat intr-un castron, pentru ceva timp.  Cand si-au lasat sucul amar, le-am curatat de seminte si le-am prajit in ulei incins pe ambele parti. Le-am pus la scurs.
Carnea am preparat-o, calind ceapa tocata marunt cu morcovul ras maruntel si cu carnea, pana s-a albit. Am adaugat condimente pentru carne tocata de la Galeo, un praf de sare si unul de piper si am amestecat-o cu rosiile din conserva, cu tot cu bulion.
Am  asezat o parte din feliile de vinete in tava, deasupra am presarat usturoiul trecut prin presa, carnea preparata, apoi inca un rand de vinete si la sfarsit cana de suc de rosii.
Am dat la cuptor pentru 40 min.
Am servit fierbinte.












CARTOFI FRANTUZESTI CU BULION

Cum facusem o salata de boeuf, pentru care am fiert prea multi cartofi, m-am repliat urgent, pe principiul simplificat de “nimic nu se pierde, totul se transforma!”.

Necesar:  5 cartofi fierti, 1 felie telemea de vaca, 200 g branza de burduf, 2 oua crude, 1 ou fiert,  1 canuta suc de rosii, 200 g smantana + 2 lg, un praf de sare si unul de piper. 
Am faramitat ambele feluri de branza si le-am amestecat cu oualele crude batute, cu smantana si cu canuta de suc de rosii (cam 100 ml). Am potrivit gustul de sare si piper.
Am taiat cartofii fierti felii.
Intr-o tava, am pus hartie de copt si peste ea cubulete mici de unt. Deasupra lor am pus jumatate din feliile de cartofi, ½ din compozitia cu branza, inca un rand de cartofi si a doua jumatate din compozitia de branza. Am dat la cuptor pentru 40 min.
Am servit cu smantana si cu oul fiert deasupra.

Observatii: A iesit foarte buna, gustul sucului de rosii potrivindu-se foarte bine. Sa nu va speriati,  ca iese un pic rozalie.






luni, 7 octombrie 2013

VARZA A LA CLUJ

Nu stiu cum se face varza a la Cluj, asa ca am facut-o,  cum am crezut eu ca ar trebui s-o  fac J.

Necesar: 1 kg carne tocata, 1 varza mare dulce, 200 g orez, 6 cepe, 2 cutii rosii taiate in bulion, cateva foi de dafin, piper boabe, 1 morcov, 1 bucatica mica de sunca afumata, 1 cana suc de rosii, 1 plic condimente pentru carne tocata de la Galeo.
Am tocat varza, am frecat-o bine cu sare mare si am pus-o la fiert.
Am tocat ceapa, si am impartit-o in trei.
O treime am pus-o in tigaie, impreuna cu morcovul, ras foarte marunt, si cu orezul, spalat in vreo 3 ape. Am adaugat cate putina apa, pana orezul a fost aproape gata.
Celelalte 2 parti de ceapa, le-am pus la calit in alta tigaie, peste cubuletele de sunca,  iar peste toate, am pus toata carnea tocata. Cand carnea s-a albit, a fost semn ca era gata. Am adaugat condimentele si am amestecat bine.
Am amestecat orezul cu carnea. Am pregatit o tava in care am pus un rand de  varza fiarta, potrivita la gust, de sare si piper, unul de carne preparata, un strat de rosii din conserva cu tot cu bulion, un rand de varza calita si deasupra inca unul de rosii in bulion. Am pus un polonic de zeama   de la varza fiarta si o cana de suc de rosii.  
Am presarat deasupra boabe de piper, foi de dafin, cateva patratele de sunca afumata si am dat-o la cuptor, pentru 45 min.
A iesit minunata!
Am servit-o cu mamaliguta calda si cu ceapa de apa frecata cu sare (imi ploua si acum in gura)!









miercuri, 2 octombrie 2013

PORC SICHUAN NEPICANT

Stiu ca reteta originala este picanta de iei foc, dar eu am copii la masa, remember??? Nu as vrea sa le gauresc pantalonii JJJ.
Necesar: 1 bucata pulpa porc (500 g), 2 ardei gras rosu, 2 ardei gras verde, 2 morcovi, 3 cepe,  1 cana suc rosii, 4 lg sos de soia, 1 lg zahar,  1 lg otet, sare si piper, 2 lg amidon.
Am taiat carnea cubulete,  pe care le-am presarat, un praf de sare, 1 lg de amidon, 1 lg sos de soia, si le-am dat la frigider pentru 30 min.
In timpul asta, am tocat ceapa, ardeii si morcovii, feliute. Am pus in ulei incins ceapa, ardeiul si morcovul si le-am lasat sa se caleasca. Am scos si carnea din frigider, si am pus-o in alta tigaie, in ulei incins. Cand carnea s-a albit, am mutat-o in tigaia cu legume, iar deasupra am turnat sosul, preparat din sucul de rosii, zahar, otet, sos de soia si amidon. Am mai lasat cateva minute, sa se lege sosul si am potrivit de sare si piper.
Pana “si-a mai tras sufletul” porculetul, am pregatit garnitura: noodles – taitei chinezesti. Intr-o cratita cu apa fierbinte, clocotinda, am pus taiteii, pentru cateva minute. Cand au fost gata, i-am scurs, i-am pus in farfurie si i-am servit fierbinti cu compozitia racorita.
Observatii: Daca il doriti picant, taiati fideluta subtire, un ardei iute (sau chiar mai multi, daca va tineJ!) si puneti-l la inceput in tigaia cu legume.