miercuri, 28 octombrie 2015

CARNE DE PORC CU SOS DE MUSTAR

Necesar: 500 g pulpa porc, 50 ml otet, 250 ml apa, 1 lg zahar, 1 lgta rasa de sare mare, 6-7 boabe piper, 1 borcan de mustar dulce sau clasic (420g), sare si piper macinat.

 Am pus intr-o craticioara toate ingredientele pe foc, mai putin carnea si mustarul.  Cand a dat in clocot, am adaugat si mustarul si am lasat sa mai dea un clocot si sa se formeze sosul, dupa care am oprit focul.

Carnea am taiat-o ca pentru snitele, dar bucatele mai mici, pe care le-am tras  cateva minute in tigaie, pe ambele parti.

Pe masura ce se faceau, le mutam din tigaie direct in sos. Cand toate au trecut din tigaie in sos, am mai pus cateva minute pe foc, sa se intrepatrunda aromele.


A iesit foarte bun!




marți, 27 octombrie 2015

PRAJITURA CU CIOCOLATA SI IAURT

Necesar: 5 oua, 12 lg zahar, 7 lg ulei, 150 ml lapte, 2 plicuri zahar vanilat, 1 plic praf de copt, 15 lg faina, 3 lg cacao.

Necesar crema: 6 iaurturi Activia cu visine 0%, 1 plic Crem Ole de ciocolata, 20 ml lapte.

Necesar décor: 50 g alune prajite si macinate, ornamente de ciocolata.

 Am facut blatul amestecand oualele batute bine cu zaharul, uleiul, zaharul vanilat, laptele si prafurile cernute impreuna (faina, praful de copt si cacao).

Am pus la cuptorul incins pentru 25-30 min, intr-o tava mare, dreptunghiulara, pe hartie de copt.
Am batut iaurturile cu Crem Ole-ul de ciocolata si 2 lg de lapte.

Cand blatul s-a racorit, l-am insiropat cu lapte si am intins toata crema, oprind cateva lg. Peste crema am pus o felie de blat alb, decupata de la prajitura cu cocaze, de care nu mai aveam nevoie. Am presat-o usor, sa se lipeasca de crema, am insiropat-o cu putin lapte, am intins crema pastrata mai devreme, apoi am presarat alunele prajite si macinate si ornamentele de ciocolata.


Am pus in frigider peste noapte.






luni, 19 octombrie 2015

SPIC CU SALAM USCAT DE VITA

Necesar: ½ foietaj (425g), 1 ou, 1 lg susan, 1 lgta chimen, 12 felii salam uscat,   50g cascaval ras, 1 lg susan, ½ lgta chimen.

Am lasat sa se dezghete foietajul, l-am taiat in dreptunghiuri (cam de 15/20 cm), pe care le-am “franjurat” pe laturile lungi.  Aveti nevoie ca foietajul sa fie moale cand il manevrati, altfel, daca este inca inghetat, nu se intinde si se rupe.

Am tocat foarte marunt  salamul si am ras maruntel si cascavalul peste el, amestecandu-le.

Am repartizat amestecul (nu foarte mult)  pe toata lungimea dreptunghiului de foietaj, si m-am apucat sa-l impletesc, trecand fiecare fasie opusa, peste umplutura si peste fasia de dinaintea ei. La capat, am presat un pic sa inchid, sa nu se desfaca la copt. Daca va uitati la poza, va prindeti cum sa faceti, nu e deloc complicat!

Am uns cu ou batut, am presarat cu susan si chimen si am dat la cuptorul incins pentru 12-15 min, pana s-a rumenit.

Merita facut, a iesit foarte gustos.


Observatii: Desi nu m-am asteptat, salamul asta uscat mi-a lasat destul ulei in tava, la copt, asa ca dupa coacere, l-am scos destul de repede de pe hartia de copt si l-am pus pe prosoape de hartie, sa absoarba surplusul de ulei. Asa ca mai bine puneti mai putin salam uscat si completati cu sunca de Praga sau muschi.







SPIC CU BRANZA FETA

Este o munca prea mica in comparatie cu rezultatul obtinut, atat ca aspect, cat si ca gust!

Necesar: ½ foietaj (425 g), 100 g branza feta, 1 ou, 1 lg mac.

Am lasat sa se dezghete foietajul, dupa care l-am taiat in dreptunghiuri destul de mari (cam de 15/20 cm), pe care le-am “franjurat” pe laturile lungi.  Sa va asigurati  ca foietajul este destul de  moale cand il manevrati, altfel, daca este inca inghetat, nu se intinde si se rupe.

Am faramitat un pic branza feta intr-un castron si am amestecat-o cu ½ lg de mac.

Am  repartizat amestecul (nu foarte mult)  pe toata lungimea dreptunghiului de foietaj, si m-am 
apucat sa-l impletesc, trecand fiecare fasie opusa, peste umplutura si peste fasia de dinaintea ei. La capat, am presat un pic sa inchid, sa nu se desfaca la copt. Daca va uitati la poze, va prindeti cum sa faceti, nu e deloc complicat!

Am uns cu ou batut, am presarat cu mac sip e deasupra  si am dat la cuptorul incins pentru 12-15 min, pana s-a rumenit.


Merita facut, au iesit foarte gustoase, si ar trebui inclusa in meniul de petreceri, si pentru mari si pentru mici.







MUSUROI DE CARTITA NEGRU DE LA ZERO

Laviniei mele ii cam place prajitura asta, si in loc sa o fac de la cutia lui Dr.Oetker, am preferat sa incerc s-o fac de la zero, asa cum imi trece mie prin cap….si a iesit :)!!!

Necesar blat: 6 oua, 10 lg zahar, 6 lg ulei,  3 plicuri zahar vanilat, 1 plic praf de copt, 100 ml lapte, 10-12 lg faina, 1 esenta rom, 2 lg cacao.

Necesar crema: 3 banane coapte, 300 ml frisca lichida Meggle, 4 iaurturi Zuzu cu banane, 50 ml lapte.

Am facut blatul, batand bine oualele cu zaharul, uleiul, zaharul vanilat, laptele, esenta si faina amestecata cu praful de copt si cacao.

Am pus in forma rotunda mare  de tort, pe hartie de copt, si am lasat in cuptorul incins cam 30-35 min, la foc potrivit.

Intre timp am facut crema, batand bine frisca, pana s-a intarit, dupa care am incorporat usor si iaurturile. Am adaugat si cateav linguri de lapte sa o mai inmoi un pic.

Cand blatul s-a racit, am decupat rotund pe deasupra, scobind usor inauntru cu o lingurita, cu grija sa nu ajungem la fund, si pastrand nedecupat cam 1,5 cm de la marginea tortului. Ce scoatem din blat nu aruncam!

 In  interior am insiropat usor cu un pic de lapte si am asezat 3 lg de crema. Deasupra am venit cu un strat generos de felii de banana taiate subtirel, apoi  crema, inca un strat de felii de banana, si iar crema,  dand usor forma de musuroi.  

Cu firimiturile din interiorul blatului acoperim crema, apasand usor sa se lipeasca bine de crema.


Se poate servi linistit dupa o ora de stat la frigider!







MUSUROI DE CARTITA ALB

Stiti ca Dr.Oetker are un musuroi de cartita negru. Asa ca am hotarat sa fac unul alb !
Sigur ca nu ati mai vazut musuroaie albe, dar mai si ninge afara, nu?

Necesar blat: 3 oua, 7 lg zahar, 4 lg ulei, 2 plicuri zahar vanilat, 1 plic praf de copt, 100 ml lapte, 8-10 lg faina, 1 esenta vanilie.

Necesar crema: 2 banane coapte, 200 ml frisca lichida Meggle, 2 iaurturi Zuzu cu banane, 50 ml lapte.

Am facut blatul, batand bine cele trei oua cu zaharul, uleiul, zaharul vanilat, laptele, esenta si faina amestecata cu praful de copt.

Am pus in forma rotunda mica de tort, pe hartie de copt, si am lasat in cuptorul incins cam 30-35 min, la foc potrivit.

Intre timp am facut crema, batand bine frisca, pana s-a intarit, dupa care am incorporat usor si iaurturile. Iese asa de legata, ca a trebuit sa o mai “fluidizez” un pic cu cateva lg de lapte.

Cand blatul s-a racit, am decupat rotund pe deasupra, scobind usor inauntru cu o lingurita, cu grija sa nu ajungem la fund, si pastrand nedecupat cam 1,5 cm de la marginea tortului. Ce scoatem din blat nu aruncam!

 In  interior am insiropat usor cu un pic de lapte si am asezat 3 lg de crema. Deasupra am venit cu un strat generos de felii de banana taiate subtirel, apoi cu crema multa, dand usor forma de musuroi.  Cu firimiturile din interiorul blatului acoperim crema, apasand usor sa se lipeasca bine de crema.



Dupa 1 ora la frigider…..e gata de savurat!











vineri, 16 octombrie 2015

NEGRESA CU PERE SI ALUNE

Necesar: 5 oua, 20 lg zahar, 15 lg ulei, 23 lg apa calduta, 2 plicuri zahar vanilat, 1 plic praf de copt, 2 lg cacao, 2 lg pudra de roscove, 1 esenta de rom, 4 pere, 3 lg alune maruntite, 2 lg zahar pudra.

Am batut bine oualele cu zaharul, uleiul, apa calduta, zaharul vanilat si esenta de rom. Am adaugat perele curatate de coaja si de seminte, date prin blender, alunele prajite si  maruntite  si, la sfarsit,  prafurile cernute impreuna (faina, cacao, pudra de roscove, praf de copt).

Am turnat in tava mare, pe hartie de copt, si am lasat in cuptorul incins, la foc potrivit, cam 35-40 min.


Am taiat-o dupa ce s-a racit, iar la servire, am presarat pe deasupra ei zahar pudra.





joi, 15 octombrie 2015

PRAJITURA CU COACAZE NEGRE

Am gasit la Auchan coacaze negre la un preat neasteptat de bun, asa ca am luat vreo 2 kg!!!

Am impartit in trei parti. Doua dintre ele au plecat pe drumuri lichide J…sunt la macerat in alcool, dar a treia avea o destinatie clara – tarta cu coacaze. N-a iesit tarta pana la urma, dar nici nu mai conteaza la cat de buna a fost!!!

Necesar blat:  5 oua, 12 lg zahar, 7 lg ulei, 150 ml lapte, 2 plicuri zahar vanilat, 1 plic praf de copt, 15 lg faina, 1 esenta de vanilie.

Necesar crema fructe:  400 g coacaze negre, 5 lg zahar pudra.

Necesar crema capsuni: 1 plic Crem Ole de capsuni, 300 ml frisca lichida Meggle, 150 ml lapte.

In primul rand am pastrat cateva coacaze intregi, iar pe restul  le-am dat prin blender, dupa care le-am amestecat cu zaharul pudra, sa nu fie chiar acrisoare!

Am facut blatul, batand bine ouale cu zaharul, uleiul, zaharul vanilat, laptele, esenta si faina amestecata cu praful de copt. Am pus in tava mare, pe hartie de copt, la cuptorul incins, pentru vreo 20-25 min, la foc potrivit.

Intre timp am facut crema  de capsuni. Am  batut bine frisca, pana s-a intarit, dupa care am incorporat usor Crem Ole-ul de capsuni si laptele.

Cand blatul s-a racit, am taiat in doua felii (cam 70% + 30%). Partea de deasupra am folosit-o la alta prajitura, iar partea de jos am insiropat-o usor,  cu putin lapte. 

Deasupra ei am intins bine coacazele maruntite si indulcite, cu tot cu sucul lasat de ele. Peste coacaze, am intins usor si crema de capsuni.

Pe deasupra, sa fie mai interesanta prezentarea J, am presarat cateva firimituri din felia de deasupra, cateva ornamente de ciocolata si coacazele pastrate de mai devreme.

Am dat la rece pentru vreo doua ore.


Sa va mai spun cu ce mormaituri de placere s-a mancat J???!!!








miercuri, 14 octombrie 2015

SPIC CU MERE SI SCORTISOARA

Atata foietaj mai aveam, cam jumatate dintr-o foaie, restul era gata "impletit" cu feta si salam, cand a trecut Lavinia prin bucatarie, si mi-a zis ca i-ar placea un foietaj umplut cu mere. Cum sunt deschisa la sugestii mereu, m-am apucat de treaba.

Necesar: 6 patratele de foietaj (10/10 cm), 1 mar mare, 1 ou, 2 lg zahar pudra, 1 lgta zeama de lamaie, ½ lgta scortisoara.

Am ras marul, curatat de coaja si seminte, prin razatoarea mare, si am presarat deasupra lui, zaharul pudra si zeama de lamaie.

Am impartit jumatatea de foaie in patrate, cat de cat egale si mi-au iesit 6 bucati. Pe fiecare patratel, am trasat orizontal 3 linii, cu cutitul, fara sa tai. Pe fiecare dreptunghi exterior, am taiat fasii verticale cam la jumatate de  cm distanta intre ele. Cum pare greu in teorie, uitati-va la pozele de la spicul cu salam sau feta, si va fi foarte usor.

Am scurs bine merele si am repartizat cate o lg pe fiecare dreptunghi, ramas netaiat (cel din mijloc). Am luat fiecare fasiuta si am petrecut-o pe diagonal peste umplutura si peste fasiuta dinaintea ei.
Cand am impletit tot, am lipit un pic ultima fasiuta, turtind foietajul,  sa inchid capatul, sa nu se desfaca la copt.

Am uns cu ou batut si am dat la cuptorul incins, la foc potrivit,  vreo 12-15 min, pana s-a rumenit.


Sunt super gustoase si calde si reci.





luni, 12 octombrie 2015

GOGOSARI IN BULION

Este una din preferatele mele, va spun de la inceput! Dupa ce o sa o faceti si voi, o sa vi se intample acelasi lucru !

Necesar:  5 kg gogosari, ½ l otet, 1 cana  zahar, 1 cana ulei, 500 g bulion,  2 lg  sare mare, 1 lg piper boabe, 1 lg boabe de mustar, 3 foi de dafin.

Se spala si se curata gogosarii de cotoare si de seminte. Se taie feliute.

Intr-un vas incapator, mai inalt,  se pun toate la fiert , mai putin  gogosarii. 

Cand lichidul da in clocot, se introduce cate o transa de gogosari (cat sa fie acoperiti de lichid), si se lasa cam 10 minute, pana se inmoaie bine. Se repeta operatiunea ori de  cate ori este nevoie. 

Se scot intr-un vas, pana se termina toti gogosarii. Se pun imediat in borcane, presand un pic sa nu ramana spatii goale, si se toarna deasupra sosul de bulion.

Se pot folosi si ca salata si ca garnitura.


Observatii: Nu necesita niciun fel de conservant, se tin foarte bine.



SALATA DE GOGONELE PENTRU IARNA

Este o salata pentru care am gasit o reteta in Practic in bucatarie, numarul din octombrie 2003, cand stateam in pat langa un pui de om, proaspat nascut J

Am facut-o abia in anul urmator, dar am mai eliminat din ingrediente (spre exemplu ceapa, care s-ar fi inmuiat prea tare)!

Necesar: 800g morcovi, 2,5 kg gogosari, 4 kg gogonele, 500 ml otet, 2,5 l apa, 10 lg zahar, 3 lg sare grunjoasa, neiodata, 2 lg piper boabe, 2 foi dafin, 750 g mustar dulce sau clasic, 1 l ulei.

Am dat morcovii prin razatoarea mare, am taiat gogosarii fasiute mici si gogonele cubulete.
Am pus intr-o oala mare, incapatoare, otetul, apa, zaharul, sarea , piperul si foile de dafin. Cand a dat in clocot, am adaugat legumele tocate si le-am lasat sa se inmoaie (cam 15 -20 min, la foc potrivit). 

Am adunat spuma care s-a format deasupra, iar cand legumele au fost gata, le-am scos in strecuratoare.

Pana s-au scurs ele, am facut repede o maioneza din mustar si ulei, punand tot mustarul odata, dar turnand uleiul in fir subtire si mestecand continuu.

Am amestecat legumele scurse si racorite,  cu maioneza, apoi am pus la borcane si le-am inchis bine.

Salata asta nu are nevoie de niciun conservant, doar de un beci cu  o atmosfera mai racoroasa.


Observatii: Gogosarul se poate inlocui cu ardei capia. Mustarul poate fi si cu hrean, daca va place picanta. Din ingredientele de mai sus, ar trebui sa va iasa cam 8-9 borcane mari,  de 800 ml.