miercuri, 26 decembrie 2012

CRACIUN FERICIT

Dragilor, va urez multa sanatate, muuulta sanatate, multa liniste si numai ganduri bune. Copii  sa va aduca numai bucurii si familia sa va fie intreaga si intregita.

Nu ma mai certati ca nu am mai postat nimic in ultima vreme, dar am fost super ocupata. Anul asta am pregatit pentru a treia oara petrecerea de craciun pentru copii colegilor de la serviciu (inclusiv ai mei) J, pentru a doua oara tombola de craciun pentru colegii mei de la IT J , si, din pacate,  primul an (dupa trei consecutiv) in care nu am pregatit petrecerea de craciun de la clubul de karate Hanshi L, pentru ca a Alex s-a retras pentru o perioada.
Asa ca am avut pe lista cam 50 de copii (si peste 70 de parinti, bunici, matusi...) si deci,  de impachetat peste 100 de cadouri pentru copii si in jur de 60 pentru tombola, de cumparat decoratiuni si de aranjat sala pntru petreceri, de impodobit bradul,de asigurat distractia pentru copii pana vine mosul (baloane de sapun, masti, bomboane care trosnesc in gura...),  de facut lista pentru mosul cu copii cuminti...si... ghiciti cine a facut toate prajiturile??? EUUU! Bineinteles, pentru ambele petreceri. Si cum eram in postul craciunului si am toata admiratia  pe cei care au decis sa respecte postul, am facut separat prajituri de post si de dulce. Sa nu credeti ca,  daca suntem in post, asta inseamna ca nu putem gati prajituri sau feluri de mancare de post, care sa aiba un gust senzational!!!
 In plus,  pentru ca venea craciunul, si cele trei culori care il caracterizeaza (asa am crezut eu!) sunt rosu, verde si alb, am facut si o gramada de turta dulce si biscuiti colorati. Nici nu va inchipuiti cat m-au durut degetele de la mana dreapta, dupa procesul de ornare a tuturor bucatelelor de turta dulce, rezultate dintr-un kg de faina (muuuulte rau!) cu creioane de glazurat de la Dr.Oetker. Totusi, judecand dupa fetele copiilor,  cand au vazut toti omuletii de zapada, toti bradutii, renii si stelutele de turta dulce, mi-am dat seama ca a meritat din plin efortul.

Astfel ca la sfarsit "meniul" arata asa:

DE POST:
- cataif;
- prajitura cu mere, nuca si gris;
- negresa de post cu nuca;
- salam de biscuiti;
- napolitane cu crema de rahat;
- prajitura cu marmelata de capsuni si nuca;


DE DULCE:
- mini savarine;
- mini tarte (corabiute) cu crema de vanilie si fructe sau nuca;
- prajitura Morena;
- prajitura Musuroi de cartita;
- caciuli de cazaci;
- prajitura lamaita cu foi;
- napolitana cu crema de banane;
- biscuiti colorati;
- muuulta turta dulce.

Si vreti sa vedeti si poze ??? .....Ce credeti, m-am descurcat????




























sâmbătă, 1 decembrie 2012

LA MULTI ANI, ROMANIA!

LA MULTI ANI ROMANI SI ROMANIA!!!

Nu stiu de unde vine obiceiul sa mananci fasole cu carnati de 1 decembrie, din ce negura a timpurilor . Chiar m-a intrebat Lavinia mea, de ce se mananca de ziua Romaniei, fasole cu carnati si nu altceva. I-am raspuns ca :"probabil ca romanul nu vrea sa-si uite originile lui de Moromete!"
Treaba e, ca nu-mi place ce vad la stiri, bataia generala la care ajunge poporul, incercand sa prinda o portie de fasole si un carnat. Romanii, mare popor credincios in veacuri, uita de faptul ca suntem in postul Craciunului, uita de bunacuviinta si de ponderatie, si se impinge cu forte inzecite, calcand totul in picioare, pentru 30 de boabe de fasole.
Asa ca, am facut acasa, fasolica traditionala cu carnat si ciorba de fasole cu afumatura, servite cu muraturi si un vin rosu, care de la prima gura, simti cum iti pune sangele in miscare. Nu ma condamnati ca nu am tinut postul, dar am facut hatarul fetelor mele!!!







marți, 27 noiembrie 2012

OREZ CU PRAZ SI MASLINE

Necesar: 300 g orez, 4 – 5 fire de praz, 2 ardei rosu gras, 1 ardei verde, 3-4 cepe, 10 masline “naturale” mari (asa scria pe etichetaJ!), 200 g  masline negre.

Am pus ceapa la calit cu ardeiul taiat fasiute. Cand au fost gata pe jumatate, am adaugat si prazul taiat rondele,  cam jumatate de cm. Am adaugat si orezul, adaugand apa cate putin, doar atunci cand orezul o consuma pe cea dinainte, fiind in pericol de a se arde. Daca nu e post, ca acum, puteti sa folositi o supa (zeama in care a fiert carnea, dupa ce a fost eliminata spuma si eventual strecurata ). Maslinele negre le-am pus intregi, maslinele verzi le-am taiat feliute, fiind prea mari. Daca maslinele sunt sarate, nu mai puneti sare la sfarsit! Cand orezul s-a fiert, am potrivit de sare si piper, am oprit focul si am pus capacul.
Asa fac in general cu mancarea, cum spunea bunica mea, “o las sa-si traga sufletul!”. Si o sa va spun un secret: eu cumpar mereu pieptul de pui nedezosat. Nu dureaza decat 5 minute sa-l dezosez, iar restul il pun in congelator intr-o punguta. Cand am nevoie de supa pentru orez sau pentru altceva, scot si pun la fiert. Zeama o folosesc eu si oasele merg la Bobi, care mai nou are un fratior mai mic, Max, cules de Lavinia de pe strada.






luni, 26 noiembrie 2012

GALUSTE CU GEM DE PRUNE

Cand a trecut timpul prunelor proaspte si vrei neaparat galusti cu prune, inlocuieste-le cu gem si vor fi la fel de bune.
Necesar: 1 borcan de gem de prune, 10 nuci, 2 l apa, 1 cana mare de malai, 1 cana gris, 1 cana faina, 6 lg zahar tos, 2 plicuri zahar vanilat, un praf de sare, 6 lg de pesmet, 2 lg ulei, 4 lg zahar pudra.
Am pus apa la fiert in tuciul de mamaliga, cu praful de sare si cu zaharul tos. Am amestecat intr-un castron faina, malaiul si grisul, iar cand apa a dat in clocot,  le-am pus in tuci, mestecand bine cu telul,  sa nu se faca cocoloase.  Am lasat sa fiarba cam 20 minute,  dupa ce s-a legat mamaliguta, apoi am rasturnat-o pe o tava, unde am intins-o cu lingura, sa se raceasca mai repede. Am format, cat mai era inca calduta, guguloaie rotunde, carora le-am facut cate o gaura adanca unde am pus cate ½ lgta gem si un sfert de miez de nuca. Am inchis marginile peste umplutura, lipindu-le. Daca va iese gemul, sau se rupe pe undeva galusca, nu disperati, mai aveti mamaliguta, lipiti-o!!! Cand au fost toate gata, le-am dat prin pesmet rumenit in ulei incins,  amestecat cu zahar pudra si zahar vanilat.
Sunt super bune si calde si reci.
Observatii: Ca la orice mamaliguta, stiti ca trebuie lucrat repede cu ea altfel, daca se raceste complet, se intareste si se usuca! Nu trebuiesc puse la frigider.
Din cantitatile astea mi-au iesit cam 40 buc, asa ca daca vreti mai putine, reduceti cantitatile!








duminică, 25 noiembrie 2012

NEGRESA DE POST CU PIERSICI

De ce trebuie sa credem ca daca suntem in postul Craciunului, nu ne putem desfata cu bunatati?
Sunt atatea posibilitati, ca nu ai cum sa te plictisesti, cazand in rutina repetitiei!!!

Necesar: 200 g margarina, 15 lg zahar, 1 borcan compot de piersici de 800 g, 2 plicuri zahar vanilat, 420 g faina, 1 plic praf de copt, 4 lg pudra de roscove, 2 lg zahar vanilat, 150 ml apa, 3 lg zahar pudra.
Am amestecat margarina topita la micounde cu zaharul si zaharul vanilat, apoi cu toata zeama compotului + apa. Faina am amestecat-o cu praful de copt si pudra de roscove, apoi am incorporat-o in compozitia de dinainte. Am turnat in tava tapetata cu hartie de copt, iar pe deasupra am presarat piersicile taiate feliute nu foarte subtiri, atat cat trebuie sa coboare in mijlocul prajiturii. Am dat la cuptorul incins pentru 35-40 minute. Am lasat-o sa se raceasca, apoi am taiat-o si am servit-o presarata cu  zahar pudra.