sâmbătă, 30 iunie 2012

BRIOSE ALBE CU BRANZA


Au iesit super bune, o combinatie senzationala. Excelent aperitiv.
Necesar: 150 g margarina, 4 oua, 600 g branza sfaramicioasa sarata (dar nu de burduf), 200 g faina, 1 plic praf de copt, 4-5 lg iaurt, 50 ml lapte,  1 lg seminte de chimen, cateva fire de marar, 2 fasii de ardei rosu.
Am batut oualele si le-am amestecat cu margarina topita, cu branza zdrobita, cu iaurtul si laptele. Am adaugat faina amestecata cu praful de copt si am omogenizat bine. Am pus compozitia in tava, pe hartiute speciale, iar deasupra, ca sa nu fie chiar albe, am presarat pe unele chimen, pe altele marar tocat, si pe ultimele ardei rosu, tocat cubulete mici.  
Observatii: Datorita continutului redus de faina, briosele vor fi foarte moi, nu ca cele clasice, de asta nici nu o sa stea umflate! Daca le vreti mai tari, mai compacte, mai adaugati faina, dar va spun ca asa sunt mai bune. Puteti folosi si branza de burduf, daca va place, eu nu vreau s-o vad!
Din  cantitatile astea, mi-au iesit 30 briose.












duminică, 24 iunie 2012

PLACINTA DE IAURT CU NUCA SI CURMALE

Necesar: 8 oua, 1 kg iaurt, 1 esenta vanilie, 350 g zahar, 20 curmale deshidratate, 150 g nuca, 1 pachet foi placinta, 1 lg coaja de lamaie, 3 plicuri zahar vanilat, 100 g unt/margarina.
Am scos pachetul de foi de placinta si l-am pus la dezghetat. Am batut oualele bine cu zaharul si zaharul vanilat. Am adaugat iaurtul si esenta de vanilie si am omogenizat bine. Am topit margarina si am impartit foile in trei parti. Sunt cam 16 foi intr-un pachet, asa ca vom pune 6-5-5. Am uns fiecare foaie cu margarina topita si dupa ce le-am asezat pe primele 6, am turnat cam 40% din compozitie, am presarat deasupra coaja de lamaie, apoi am trecut la urmatorul set de 5 foi. La fel le-am uns pe fiecare, am turnat 30% din compozitie si deasupra am presarat curmalele, taiate cubulete. Ultimele foi, unse si ele, au fost acoperite de ultima parte de compozitie si de nuca rupta in bucati potrivite. Am dat la cuptor pentru 45-50 min, pana s-a rumenit frumos pe deasupra.
Am taiat rece.
Observatii: Daca vi se umfla la cuptor, facand niste “cocoase” inestetice, nu va alarmati, nici nu va apucati sa intepati placinta,  sa o rupeti. Cand se va raci, se va linisti si se va  uniformiza.














sâmbătă, 23 iunie 2012

BRIOSE CU CIOCOLATA DE ROSCOVE

Am vrut sa fac pentru Lavinia, briose Paula (adica stiti voi, vacuta aia din reclama), dar ciocolatei mele i s-au umflat muschii pe ea si a hotarat ca nu va sta asa cum am planuit eu si si-a facut de cap, luand-o razna si hai-hui.
Necesar: 3 oua, 250 ml lapte, 370 g faina, 200 g zahar, 1 esenta fistic, 4 lg iaurt, 150 g margarina, 1 plic praf de copt, 2 plicuri zahar vanilat, ciocolata de roscove.
Am amestecat margarina inmuiata la microunde cu zaharul si zaharul vanilat. Am adaugat oualele intregi, laptele, esenta si faina amestecata cu praful de copt. Am pus cate 2 lg de compozitie in fiecare hartiuta de briose, asezate in tava, iar deasupra am pus cate 1 lgta din ciocolata de roscove inmuiata.
Am dat la cuptor pentru 15-20 min.
Din compozitia asta mi-au iesit 24 briose.



vineri, 22 iunie 2012

PRAJITURA CU FRUCTE DE VARA

Un amalgam de gusturi si culori.
Necesar: 1 kg caise, 200 g cirese, 100 g mure, 100 g coacaze rosii, 1 pachet margarina, 5 oua, 1 cana zahar, 1 praf copt, 3 plicuri zahar vanilat, 1 cana lapte, 2 lg pudra de roscove,1 esenta fistic,  2 cani faina.
Am batut oualele cu zaharul si zaharul vanilat,  am adaugat margarina, laptele si esenta, apoi faina amestecata cu praful de copt. Am scos cateva linguri (6-7) din compozitie si am amestecat cu pudra de roscove. Am turnat in tava, mai intai compozitia alba, apoi deasupra pe cea neagra, am facut modele cu un bat de frigarui, apoi am asezat deasupra fructele. Caisele le-am desfacut in doua, ciresele la fel, murele si coacazele le-am lasat intregi.
Am dat la cuptor pentru 35-40 min. Am taiat-o rece.

















joi, 21 iunie 2012

PRAJITURA CU CIRESE

Am vrut sa profit anul asta de ciresele care ocupau jumatate din tarabele din piata, si sa fac de toate, dar din pacate, concurenta la noi la romani, nu duce si la micsoararea preturilor, asa ca m-am multumit cu putin si am facut o prajitura cu ciresele pe care am putut sa le smulg din mainile facute grebla ale familiei mele.
Necesar: ½ kg cirese bine coapte, 5 oua, 200 g margarina, 1 cana mare lapte (cam 350 ml), 1 praf de copt, 3 plicuri de zahar vanilat, 1 cana de zahar (de 200 ml), 2 cani de faina, 1 esenta de lamaie, 1 lg nuca de cocos.
Am batut oualele cu zaharul si zaharul vanilat, am adaugat margarina , laptele, esenta  si faina amestecata cu praful de copt. Am turnat aluatul,  intr-o tava tapetata cu hartie de copt, iar pe deasupra, am pus ciresele desfacute in doua si curatate de samburi deasupra am presarat nuca de cocos razuita.
Am pus tava la cuptor cam 30 min, pana s-a copt bine, apoi am lasat-o sa se raceasca, inainte sa o tai.
Observatii: Va mai aduceti aminte ca v-am mai spus ca, daca vreti sa stea fructele deasupra prajiturii, ori le dati prin faina, ori coaceti prajitura pe jumatate, inainte sa puneti fructele. Mie-mi place sa se scufunde si sa le vad in sectiune, cand tai prajitura. Nu-mi place sa fie un blat gol si deasupra toate fructele ingramadite, de parca ar sta chinuite pe o felie de paine!













miercuri, 20 iunie 2012

SFATURI PENTRU UN COMPOT REUSIT

Sfaturile vin de la mine, din experienta mea, si sper sa va fie de folos, mai ales ca trebuie sa ne apuca sa ne pregatim pentru iarna, profitand din plin de oferta de fructe:

1.       Fructele sa fie proaspete, fara stricaciuni si viermi (J) – partile lovite le puteti curata si fructele taia in bucati mai mici;
2.       Daca fructele sunt mai putin coapte se creste cantitatea de zahar;
3.       Borcanele sa fie bine spalate si scurse, daca aveti timp,  si sterilizate, dar  nu cred ca este  neaparata nevoie;
4.        Atentie la borcane sa nu fie ciobite sau fisurate, ca o sa plesneasca la fiert (eu am patit-o!);
5.       Capacele, in caz ca nu le mai aveti pe cele originale ale borcanului, le verificati sa se potriveasca perfect, altfel intra apa din oala, la fiert;
6.       Conservantul nu este necesar, e destul fiertul – intre 20 si 30 min dupa ce clocoteste; eu nu am pus niciodata si au tinut foarte bine!
7.       Turnarea siropului fierbinte peste fructele din borcan se face progresiv, pentru a evita plesnirea borcanului;
8.       Borcanele  se pun la fiert in apa rece, unde vor sta inca 20-30 min dupa ce a dat in clocot;
9. Fructele, intregi sau taiate, cu samburi sau fara, cu coaja sau fara, dupa cum va place, sa ocupe maxim 50% din volumul borcanului;
10. Borcanele se vor lasa, daca este posibil, sa se raceasca in apa in care au fiert, acoperita cu un capac sau un prosop; daca nu, si va trebuie din nou oala (asa cum mi se intampla mie), atunci scoateti borcanele si le lasati la racit intr-o patura.

Astea sunt deocamdata. Daca ma mai lovesc de ceva, va spun si voua!

SALATA ORIENTALA DIN CARTOFIORI NOI

Necesar: 1 kg cartofiori noi mici, 1 ardei rosu mare, 5 fire ceapa verde, 1 legatura marar, 1 legatura patrunjel, sare, ulei si otet.
Am fiert cartofii mici si noi, in coaja. Au nevoie de un timp mai redus de fierbere, fata de cei vechi. Am tocat ceapa verde (de la mine din curte, da? J), ardeiul cubulete si le-am pus peste cartofii curatati de coaja si lasati intregi. Am pus sare, ulei si otet (dupa gust), am amestecat bine, apoi am adaugat verdeata tocata si un praf de piper.
Am lasat la rece un pic inainte de a o consuma.
Observatii: E buna si calda si rece. Daca intentionati sa puneti si rosii, faceti asta, dar doar daca  o serviti tot atunci, altfel in cateva ore rosiile o sa va strice salata, inmuindu-se!









luni, 18 iunie 2012

CIUPERCI TRASE LA TIGAIE CU USTUROI

Necesar: 1 kg ciupercute foarte mici, 2 lg ulei de masline, 1 lg boia, sare si piper, 1 capatana usturoi romanesc.
Am spalat foarte bine ciupercile, si le-am lasat sa se scurga. Intr-o tigaie, am pus uleiul si am adaugat toate ciupercile odata. Am invartit mereu in ele. Cand au fost gata (repede,  in 10-12 min), am adaugat sare si piper, boia si am amestecat pentru a le repartiza uniform. Apoi am adaugat usturoiul pisat bine si am mai lasat un minut. Am oprit focul si am pus un capac sa se mai inabuse putin.
Excelent si ca fel principal (in post, si nu numai), dar si ca garnitura.











CREMA DE ZAHAR ARS

Nu mai facusem o crema de zahar ars de cel putin 100 de ani, asa ca a trebuit sa remediez urgent problema! Si o sa incerc cat de curand si un tort cu crema de zahar ars!
Este un desert, pe cat de simplu de facut si din putine ingrediente, pe atat de gustos si pretentios, chiar elegant.
Necesar: 200 g zahar + 6 lg, 1 l lapte, 8 oua, 1 esenta de rom, 2 plicuri zahar vanilat.
Am pus laptele la fiert (era de vacuta, proaspat) si l-am lasat sa se racoreasca. Am pus cele 6 lg de zahar intr-o cratita pe foc. Cand s-a topit pana la fluidizare, am intors cratita incet, sa imbrac peretii ei in caramel. Am lasat sa se raceasca. Am separat oualele si am frecat galbenusurile cu zaharul si esenta de rom. Albusurile le-am batut bine cu zaharul vanilat. Peste galbenusuri,  am turnat laptele cate un pic, pana l-am terminat, apoi am incorporat usor si albusurile tari. Am turnat compozitia in cratita tapetata cu zaharul ars si am pus-o la cuptor, intr-o tava mai mare si mai inalta, cu apa in ea. Dureaza mai mult decat daca o  puneti fara sa o mai bagati in tava cu apa, dar iese mai bine si nu mai ai grija ca se arde. A stat la cuptor, cred ca vreo 50 min. Trebuie sa stea,  pana vedeti ca se incheaga si se misca in cratita ca o budinca.  Am lasat-o sa se raceasca, apoi am pus-o la frigider cateva ore.
Am servit-o rece, cu sosul de caramel pe deasupra.
Observatii: Daca faceti cu lapte pasteurizat din comert nu mai este necesara fierberea lui. Daca auziti zgomote suspecte din cratita in care ati topit zaharul, nu va speriati, este doar caramelul care se crapa la racire.
Atentie cand o puneti in farfurie, este fragila si se rupe repede!