sâmbătă, 19 ianuarie 2013

SNITELE DE SOIA CU SUSAN


 
Necesar: 2 pungi soia snitele, 2 oua, 6 lg pesmet , 2 lg seminte de susan.

Am pus snitele de soia deshidratate in apa clocotita cu sare si le-am lasat cam 20 min pe foc. Le-am scos si le-am pus la scurs in strecuratoare. Eu nu le-am presat sa elimine chiar toata apa, ca sa nu mai inghita prea mult ulei,  dar voi daca vreti,  faceti asta. Intr-un castronel am amestecat pesmetul cu susan, iar in altul am batut oualele bine. Am trecut fiecare snitel prin ou si prin pesmet cu susan si le-am prajit in ulei incins.

Foarte gustoase. Alaturi de salata de telina cu maioneza de post, te poate trece cu usurinta peste inca o zi de post, daca renunti la oua!




vineri, 18 ianuarie 2013

MERE COAPTE CU SCORTISOARA SI SOS DE MERE

 
Asa o pofta aveam sa-mi miroasa in casa a mere coapte si a scortisoara….!

Necesar:  9 mere (am facut eu, voi cate vreti), 50 g margarina/unt,  1 plic zahar vanilat, 2 lg zahar, 1 lgta plina scortisoara, cateva visine din dulceata, cateva nuci.

Am spalat bine merele si le-am curatat doar de samburi si de mustati, nu si de coaja, fara sa le crap. Am amestecat bine zaharul cu zaharul vanilat si scortisoara. In fiecare mar am pus cate un cub mic de margarina (cam 1 cm), cate ½ lgta din amestecul de zahar, cate o visina din dulceata si cate un sfert de miez de nuca. Am dat la cuptor  pentru 25 min, intr-o tava de sticla. Cand le-am scos, lasasera in tava o gramada de suc, asa ca l-am scurs si am facut cu el un sos: intr-o craticioara mica am pus sucul asta si o lingurita de amidon si am lasat pe foc, mestecand mereu, pana s-a ingrosat la consistenta pe care am vrut-o eu.

Observatii: Mie mi-au pocnit cateva mere in cuptor, asa ca verificati-le mai des, sau intepati-le din loc in loc!


joi, 17 ianuarie 2013

SALATA DE TELINA SI MORCOVI CU MAIONEZA DE POST


Necesar: 1 telina mare, 5-6 morcovi, zeama de la 1 lamaie, 2 lg ulei, maioneza de post
(http://vulpeacofetar.blogspot.ro/2013/01/maioneza-de-post-din-pufuleti.html).

Am ras morcovul si telina pe razatoarea marunta, am stropit cu zeama de lamaie si  cu ulei, un praf de sare, apoi am pus maioneza si am amestecat foarte bine.
Foarte buna salata, iar daca nu e post, puteti pune  si un piept de pui maruntit in ea.



MAIONEZA DE POST DIN PUFULETI


Credeati ca le-ati auzit pe toate? Ce ziceti sa nu va privati de maioneza nici in post, daca va place asa de mult? Desi probabil nr de calorii nu este de neglijat!

Necesar: 1 punga pufuleti,  100 ml apa, zeama de la 1 lamaie, 3 lg mustar, 200 ml ulei masline (sau floarea soarelui), sare si piper.

 Am pus toti pufuletii intr-un castron inalt pentru mixer si am turnat peste ei apa fierbinte.  Saracutii de ei, se topesc instantaneu. De aici incolo procedez ca la orice maioneza: am pus tot mustarul odata si toata zeama de lamaie, mixand in viteza, apoi uleiul cate putin, pana am ajuns la cantitatea dorita. La sfarsit am potrivit de sare si am adaugat un praf de piper.

Este o maioneza foarte gustoasa, consistenta. O folositi pentru salate de legume, daca este in post,  sau pentru oua umplute, sandwich-uri si altele, daca nu este in post, dar vreti sa ocoliti un pic oualele.

Observatii: Daca o vreti picanta, puneti mustar cu hrean.






miercuri, 16 ianuarie 2013

TORT DE MORCOVI



De cand voiam  sa incerc sa fac un tort de morcovi!!!! Am citit mai multe retete si pana la urma ce a iesit a fost ce e mai jos !!!

Necesar: 3 oua, 10 lg zahar, 6 lg ulei, 1 plic praf de copt, 2 plicuri zahar vanilat, 8 lg faina, 500 g morcovi, 1 esenta rom, nuca, 50 g margarina, 10 bomboane de  ciocolata.

Am ras morcovul pe razatoarea mica. Am batut oualele cu zaharul, uleiul, zaharul vanilat si esenta de rom.  Am adaugat faina amestecata cu praful de copt. In compozitia rezultata am incorporat morcovul ras.
Am turnat totul  intr-o tava,  pe hartie de copt. Am rupt miezul de nuca in bucati si am adancit o parte in compozitie, o parte am presarat-o pe deasupra. Am dat la cuptorul incins pentru 45 min la foc mediu.
Am facut o glazura, topind mai multe bomboane de ciocolata, in care am adaugat margarina, amestecand pana s-a incorporat si a fluidizat ciocolata. Am turnat deasupra si l-am lasat la rece 1 ora. 

Am facut tortul asta intr-o tava patrata  (22x22x5)(unde scrie ca tortul e neaparat rotund? ).

Observatii: Nu se taie cald in nici un caz! Proba cu scobitoarea nu este foarte relevanta, pentru ca la cantitatea asta de morcovi, blatul ramane un pic moale,  pana se raceste!



CONOPIDA IN APA LA BORCAN

 Am pus in toamna conopida la borcan pentru budincile, mancaricile si paneurile de peste iarna.
O reteta simpla dar verificata.
Necesar: conopida, apa, sare si borcane.
Folositi conopida, in ce cantitate vreti.
Eu am desfacut conopida in buchetele, nu foarte mici, conform principiului “din mai mare faci mai mici, dar din mici nicicum mai mare!”.
Am pus apa cu sare pe foc si cand a dat in clocot, am scufundat pentru maxim un minut buchetelele, cat sa se inmoaie foarte putin. Am umplut borcanele pana sus cu conopida si am completat cu apa rece. Am inchis bine   borcanele si le-am pus la fiert pentru 30 minute. Le-am lasat sa se raceasca in apa lor, dupa care le-am dus la beci.

marți, 15 ianuarie 2013

BUDINCA DE CONOPIDA CU URDA SI CHIMEN


Necesar: 1 borcan conopida in apa, 350 g urda, 150 g smantana, 200 g iaurt, 3 oua, sare, piper, 1 morcov subtire, 1 lgta chimen praf si 1 lg chimen seminte, 50 g margarina, 2 lg pesmet.

Conopida la borcan am facut-o eu in toamna ( http://vulpeacofetar.blogspot.ro/2013/01/conopida-in-apa-la-borcan.html). Am scurs bine apa si am taiat buchetelele mai mici. Am faramitat urda si am amestecat-o cu iaurtul si smantana, am adaugat oualele batute, praful de chimen si sare si piper. In compozitia asta am pus si conopida, fara sa amestec prea mult.
Am uns tava de sticla cu margarina, am presarat pesmetul si am turnat compozitia. Deasupra,  pentru un pic de culoare am ras un morcov pe razatoarea mica, am presarat un praf de piper si semintele de chimen.
Am dat la cuptorul incins pana s-a rumenit frumos deasupra (cam 35-40 min).

Am servit cu un strop de ketchup.



luni, 14 ianuarie 2013

PRAJITURA CU URDA SI ZMEURA


Este un fel de cheese cake cu urda!

Necesar: 3 oua, 500 g urda, 1 biscuite mare (115 g), 150 g margarina/unt, 250 g zmeura, 3 lg smantana, 3 lg iaurt, 8 lg zahar, 2 lg amidon, 1 lg esenta de rom.

Am folosit zmeura la mana a doua, adica am facut un lichior de zmeura, cu zmeura congelata (am gasit la Auchan), si dupa perioada de  macerare, am oprit fructele si am pus peste ele 2 lg de zahar.  

Am pus hartie de copt intr-o tava rotunda de tarta. Pe ea am faramitat biscuitul. Deasupra am pus margarina topita si sucul lasat de zmeura (chiar daca un pic alcoolizat, hac!). Am presat cu lingura uda. 

Peste biscuite am pus amestecul din urda, oua, zahar, smantana, iaurt, esenta si amidon. Peste compozitia asta am pus zmeura si am dat la cuptor pentru 35-40 min, pana s-a inchegat. Nu trebuie sa fie foarte coapta, ea se mai incheaga si pe masura ce se raceste.

Super buna.


duminică, 13 ianuarie 2013

LICHIORURI DE DIVERSE


Dragilor, ce nu face omul cand nu are ce face??? Si cand are la dispozitie si 2 l de alcool rafinat si ½ l de votca???? Stiu,  raspunsul ar fi ca le dam pe gat !!!
Dar nu le putem da asa oricum, asa ca eu, indemnata de succesul pe care l-am avut cu lichiorul de portocale si lamai de acum 2 ani, m-am apucat sa-mi transform dormitorul  in distilerie !
Am pus in borcane, pe geamul de deasupra caloriferului, experimente de lichior, cum ar fi: cafea, portocale, lamaie, grepfruit, ananas, zmeura, mure, rodie, busuioc si menta.
Peste fiecare am turnat alccol rafinat sau votca si le-am lasat 14 zile la macerat. Dupa 2 saptamani am facut siropul de apa cu zahar, am scos fructele sau cojile din alcool, si am amestecat cele doua lichide pe care le-am lasat alte 3 saptamani la caldurica!

Acum mai am de asteptat vreo saptamana pana sunt gata, si o sa vad daca a meritat sau nu!

Daca ies, va dau si retetele si proportiile.

Observatii: Lichior de portocale si de lamai am facut pana acum si cu tuica curata de casa si a iesit super!!!


VIN DE STAFIDE


Am gasit intr-un nr al revistei Practic in bucatarie din decembrie 2002, o reteta pentru vin de stafide. Din primul moment am fost hotarata sa incerc. Asa ca, am lasat sa se faca borsul si dupa ce l-am tras in sticle, am hotarat ca e cazul ca borcanul sa ia o pauza de vreo 3 saptamani, trecand de la bors la  vin !

Necesar: ½ kg stafide, 2,5 kg zahar, 25 g drojdie proaspata, 12 l apa, 5 cuisoare.

Am spalat stafidele in apa calduta, dupa care le-am lasat la hidratat in alta apa calduta pentru vreo ora si jumatate. In timpul asta am pus intr-o cratita,  jumatate de kg de zahar la caramelizat, pe care l-am stins cu 2 l de apa si l-am lasat sa fiarba, pana s-a topit tot zaharul. In acest sirop am dizolvat si restul de 2 kg de zahar si drojdia. Stafidele scurse le-am dat de doua ori prin masina de tocat, apoi le-am adaugat in siropul caldut. Tot acolo am pus si 5 cuisoare, care nu erau in reteta originala, dar m-am gandit sa-si lase aroma. Am pus compozitia asta in borcan si am mai adaugat inca 10 l de apa rece. Am amestecat bine, am legat gura borcanului cu tifon pus in mai multe randuri si l-am lasat la caldura.
Ar trebui sa stea la fermentat cam 12-15 zile, eu o sa-l las mai mult.

Observatii: In poza retetei din revista era un vin foarte inchis la culoare, ceea ce nu mi se pare foarte veridic, chiar daca ar fi folosit cele mai negre stafide. Sunt totusi 12 l de apa si caramel doar din jumatate de kg de zahar!!!  

Conform retetei ar trebui sa rezulte 14 l (!?!) de vin foarte bun si foarte tare, care sa se consume cu sifon sau apa minerala.

Asta vom vedea peste trei saptamani!!! Sunt tare curioasa ce o sa iasa!

Concluzii : n-o fi avut el culoarea celui din poza din revista, dar a iesit foarte bun. Culoarea galbuie, clara,  a rivalizat cu cea a unui vin scump, iar gustul a fost exact cum imi place mie. Per ansamblu a fost o reusita totala si de repetat!!!
Asta inseamna ca poti sa faci oricand ai chef si pofta de un vin bun si cu minim de costuri, iarna, vara, de sarbatori,  doar sa te gandesti cu vreo doua saptamani inainte.
Costul total al celor 12 l de vin de casa curat,   ar fi undeva la 20 lei (daca ai o fantana si  nu trebuie sa  cumperi si apa plata), adica 1,66 lei pe litru!!! Daca nici asta nu va convinge….!!!













PASTE CU TON


Am gasit la Auchan, niste paste care se cheama Arbella Family,  facute la turci, din grau dur, sub forma de personaje de desene animate: Tweety, Silvester, Taz, Bugs Bunny, Woody, Lola, Duffy Duck, Batman, Superman, Wonder woman, cu simbolurile si armele lor. Nici nu m-am gandit de doua ori, inainte sa le cumpar, cu gandul la ce surpriza voi face copiilor mei!

Necesar: 250 g paste de grau dur, 1 conserva ton maruntit in ulei, 3 cepe, 3-4 catei usturoi, 2 morcovi subtiri, 2 lg bulion, 1 pahar apa (200 ml).

Am fiert pastele in apa clocotita cu 1 lg sare si 1 lg ulei, pentru 10-12 min. In timpul asta am scurs uleiul din conserva in tigaie, am mai pus inca o lingura de ulei de masline, am lasat sa se incinga si am pus ceapa tocata maruntel la calit. Peste ea am adaugat usturoiul tocat marunt si morcovul dat pe razatoarea mica. Cand s-au inmuiat, am turnat deasupra bulionul subtiat cu apa. Dupa ce a scazut un pic, am adaugat si tonul si am mai lasat cam 5-7 min pe foc.
Am pus pastele in farfurie, deasupra sosul rezultat si da-i bice!!!

A fost cea mai lunga masa, a trebuit sa discutam despre fiecare personaj in parte, cum era el, fraier sau smecher, delicat sau puternic…etc… dar scopul lor a fost atins, mancandu-se pana la ultimul….personaj !!!





sâmbătă, 12 ianuarie 2013

PRAJITURA CU BANANE


Tot din seria “DEVA”. Foarte buna.

Necesar: Blat: 5 oua, 5 lg zahar, 5 lg faina, 1/2 plic praf de copt.
Crema 1: 1 gem de caise, 3-4 banane.
Crema: 1 budinca vanilie preparata ca pe plic, 1 pachet unt, 150 g zahar pudra.
Sirop: 200 ml apa, 50 g zahar, 1 esenta vanilie.
Glazura: 200 ml frisca, ½  plic intaritor.

Asta de mai sus sunt cantitatile retetei originale. Ce am facut eu: am schimbat gemul de caise cu marmelada de caise, am folosit 2 plicuri de budinca, dar de cocos, de la Dr. Oetker, 1 pachet de margarina Unirea.

Ar fi trebuit sa fac blatul batand albusurile cu zaharul, apoi galbenusurile cate unul, si la sfarsit faina cu praful de copt, insa eu nu am mai separat oualele. Am copt cam 30 min, pana nu s-a mai lipit de scobitoare.
Pana s-a racit blatul, m-am apucat de  crema, preparand budincile cu 800 ml lapte si 6 lg zahar, lasandu-le si pe ele la racit. Cand s-au racit,  le-am amestecat cu pachetul de margarina Unirea frecat cu 150 g zahar

Am insiropat blatul cu siropul obtinut astfel:  am pus apa cu zaharul pe foc si cand a dat in clocot si s-a topit si zaharul, am stins focul, am racit un pic, am adaugat esenta.

Asamblarea: Am pus blatul in tava, l-am insiropat. Deasupra am intins marmelada pe care am amestecat-o cu restul de glazura ramasa de la prajitura festiva. Peste ea am pus feliile de banana, apoi crema din budinci. Peste crema ar fi trebuit sa intind frisca batuta, amestecata cu intaritor. Pentru reusita, eu am pus un plic intreg de intaritor, si…mi-a reusit, in sensul ca am reusit sa o intaresc asa de bine, ca nu am mai putut sa o intind J!!!
Asa ca am “sparcait-o” cu seringa deasupra prajiturii.

Am dat-o la frigider cateva ore.




luni, 7 ianuarie 2013

FRITTATA CU MASLINE SI CIUPERCI


Rapid si gustos cu “resturile de ieri”! Imi ramasese o jumatate de piept din gaina umpluta cu lamai, ceva ciupercute trase la tigaie, cateva masline verzi cu gogosari, asa ca le-am combinat in dimineata asta pentru un mic dejun gustos si satios.

Necesar: 8 oua, 1 ceapa mica, ½ piept de gaina preparat, 20 de masline verzi cu gogosari, 3 lg ciuperci sotate, sare si piper.

Am batut oualele cu un praf de sare si unul de piper, am adaugat ceapa taiata marunt, ciupercile, maslinele feliate si pieptul taiat cubulete, si le-am turnat in tava unsa cu putin ulei de masline.
Am lasat la cuptor cam 25 min.
Am servit cu ketchup dulce si branza topita.

Observatii: Ies 6 portii mai mici sau 5 lejere!!!













joi, 3 ianuarie 2013

IDEI PENTRU MASA DE REVELION

Stiu ca a trecut revelionul, deja suntem in a treia zi a anului 2013, insa credeti ca in focul pregatirilor, mai aveam eu timp sa si postez ceva? Sunt multumita ca am reusit sa am ceva poze.

Ca de fiecare revelion, am incercat sa am o diversitate multumitoare, asa ca pe langa porc (sarmale, piftie, friptura cu vin, muschi in crusta de piper si condimente, piept la cuptor cu mirodenii), am avut si iepure, si peste, pui (pulpe in aluat cu ciuperci si feta) si gaina (umpluta cu lamai). Desi, daca este sa ma iau dupa superstitiile legate de trecerea dintre ani, puiul si mai ales gaina, nu aveau ce cauta pe masa noastra, pentru ca servind aceste "rase", se spune ca in urmatorul an vei risipi ca gaina!!! Cum nu este cazul la mine, risipa fiind un defect de care m-a ferit Dumnezeu, nu mi-am facut griji! Si oricum m-am scos, nu?, pentru ca am avut peste la masa, deci o sa trec prin necazuri si greutati (Doamne feri !) ca pestele prin apa!!! Totul insotit de muraturi diverse (gogosari dulci, gogosari umpluti, ciuperci marinate, castraveti, pepeni murati, salata de varza...), de salate (salata de vinete, salata de ardei copti, salata de sfecla cu porumb, salata de telina) de zacusti de 8 feluri (si sa stiti ca nu exagerez si nici nu va mint pentru ca am facut zacusti de:  fasole, vinete,  ciuperci,  dovlecei,  gogonele,  ardei,  morcov si telina)  si de lipii, facute pe vatra cu lemne. Si sa nu uitam de cozonaci si prajituri (cataif, tort tiramisu facut de fina mea, o bunatate !!!, prajitura festiva, prajitura cu banane, prajitura cu rom...). In viteza mea de a fi masa plina, pe unele salate chiar am uitat sa le pun, daramite sa le mai si pozez!!!
In fine, "vorba lunga saracia omului", asa ca trecem la fapte, adica imagini!
Iar concluzia e simpla: "clar imi trebuie o masa mai mare!!!"