duminică, 16 februarie 2014

PRAJITURA CU CREMA DE TAPIOCA

Necesar blat: 5 oua, 7 lg zahar, 5 lg ulei, 3 plicuri zahar vanilat, 1 plic praf de copt, 1 lg cacao, 400 ml lapte, 240 g faina.

Necesar crema: 200 g tapioca, 1,2 l lapte, 200 g zahar,  200 g margarina, 2 oua, 1 plic zahar vanilat, 1 praf sare, 1 canuta mica apa, 100 ml frisca lichida Meggle, ½ esenta vanilie.

Necesar glazura: ½ tableta ciocolata, 1 lg ulei, 100 ml frisca lichida Meggle, 100 g nuca.



Am pus perlele de tapioca intr-o craticioara la hidratat cu canuta de apa, pentru o jumatate de ora,  si m-am apucat de blat.

Am batut oualele cu zaharul si zaharul vanilat, cu uleiul si 200 ml lapte. Am adaugat prafurile amestecate (faina, cacaua, praful de copt) si am omogenizat bine. Am turnat in tava, pe hartie de copt, si am dat la cuptorul incins pentru 25-30 min. L-am lasat la racit.

Crema am facut-o astfel: tapioca hidratata am pus-o cu tot laptele si un praf de sare pe foc. Cand a inceput sa se ingroase, am tras de pe foc si am adaugat zaharul, esenta de vanilie, zaharul vanilat si galbenusurile de la cele 2 oua, mestecand mereu. Am pus din nou pt 2 minute pe foc, apoi am stins focul si am adaugat si albusurile batute spuma, mestecand energic, pana la omogenizare.  Este gata cand perlele sunt translucide. Am lasat-o la racorit si am adaugat margarina, si frisca batuta bine.

Glazura am facut-o, punand intr-un ibric 1 lg de ulei, si frisca lichida, si ciocolata taiata bucatele mici. Am pus la foc mic mestecand mereu, pana la topire si omogenizare. Am lasat-o la racorit.

Am insiropat blatul cu 200 ml lapte, am nivelat crema deasupra, iar glazura am turnat-o in fir subtire, pe toata suprafata. Deasupra am presarat nuca bine macinata.

Am lasat-o la frigider peste noapte.
La servire, am ornat-o cu jumatari de nuca.

Observatii: Este o prajitura foarte buna, crema insa este sensibila, trebuind pastrata la frigider. Nu se strica, nu-si schimba culoarea, dar are tendinta sa se intinda la caldura.








miercuri, 12 februarie 2014

COTLETE DE PORC CU BERE SI CIUPERCI

Necesar: 5 cotlete porc, 2 morcovi, 2 cepe mari, 1 capatana usturoi, cateva masline kalamata, 500 g ciuperci proaspete, 500 ml bere blonda, 2 lg amestec ierburi uscate si condimente (cimbru, rozmarin, pantrunjel, boia dulce, sare piper.

Am spalat cotletele si le-am scurs bine. Am presarat amestecul de condimente, pe ambele parti, si le-am pus in tigaie, in putin ulei incins, unde le-am lasat cate 2-3 minute pe  fiecare parte. Le-am scos si le-am pus intr-o cratita cu capac. In acelasi ulei am pus la calit legumele in ordinea asta: usturoiul tocat cu cutitul, morcovii jumatati de rondele, ceapa feliute, ciupercile feliute, maslinele intregi (pentru sare). Le-am lasat sa se inmoaie, apoi am pus peste ele cotletele si berea si am facut focul mai mic, sa nu scada sosul inainte sa fie gata.
Am pus sare si piper dupa gust.

Super frageda carnita si gustoasa. Nu se simte gustul de bere, ca atare, ci ca un sos.

Am servit simplu, pentru ca am lasat legumele asa.

Observatii: Daca  vreti sa serviti cu cartofi (piure sau altfel), orez sau alta garnitura, puteti scoate cotletele, iar restul de legume le pasati, trecandu-le prin sita, rezultand un sos mai grosut, pe care il folositi peste garnitura.









marți, 11 februarie 2014

SUPA CREMA DE CIUPERCI


Stiu ca supa crema de ciuperci nu are o culoare prea placuta ochiului, dar daca va place gustul de ciuperca, nu aveti nicio scuza sa nu faceti supa asta.

Este super gustoasa!

Necesar:  5 catei de usturoi, 2 morcovi, 2 cepe mici, ½ kg ciuperci, sare si piper, 500 ml apa (sau supa de legume), 3 lg smantana (sau iaurt), 3 felii de paine prajita.

Am tocat usturoiul cu cutitul si l-am pus in tigaie in ulei incins.  Peste el, am adaugat morcovii taiati rondele subtiri, si ceapa taiata feliute. Am lasat 5 minute, apoi am adaugat ciupercile taiate feliute. Le-am pus un praf de sare si unul de piper si le-am lasat pe toate sa se caleasca bine, fara sa se arda. Apoi am pus o cana de apa (cam 500 ml) si am lasat sa mai scada un pic. 
Am oprit focul  si am scos toate legumele, pe care le-am pus in blender si le-am maruntit bine. Am adaugat lichidul supei, putin cate putin, pana l-am folosit pe tot.

Am prajit cateva felii de paine, pe care le-am taiat cuburi, rezultand crutoanele necesare.

Peste supa, servite in castroane de pamant, am pus cate o lingura de smantana si inca un praf de sare si unul de piper.

Observatii: Nu conteaza cum taiati legumele, oricum le bagati la blender, asa ca nu va stresati, taiati-le cum puteti.  Faceti supa asta  chiar si din coditele de ciuperci, daca palariile au alta destinatie (la cuptor cu cascaval, sau pe gratar…etc.).






marți, 4 februarie 2014

PRAJITURA CU MERE SI CREMA DE VANILIE

O prajitura excelenta, in care am combinat de fapt mai multe prajituri J. O sa vi se para complicat prima data, dar nu este deloc asa. Iar dupa ce o sa o gustati, n-o sa va mai saturati de ea!!!
Este usoara si satioasa. A, si sa nu uit, super super buna!!!


 
Necesar blat: 8 oua, 8 lg zahar, 8 lg faina, 1 plic praf de copt, 6-7 mere (sau mai multe daca sunt mici).

Necesar crema: 3 plicuri budinca vanilie, 10 lg zahar, 700 ml lapte, 125 g unt/ margarina, 200 ml frisca lichida Meggle.

Necesar glazura: 100 ml frisca lichida Meggle, ornamente de ciocolata.

Am taiat merele feliute subtirele si le-am presarat cu un praf de scortisoara. Am pus pe foc o craticioara in care am caramelizat 150 g zahar, pe care l-am stins cu 150 ml de vin alb dulce. Am pus si merele si le-am lasat pe foc cam 5 min, mestecand sa nu se lipeasca.

Am separat oualele si am batut galbenusurile cu 7 lg zahar, am adaugat faina amestecata cu praful de copt, si albusurile batute tare cu 1 lg de zahar.

Am pus in tava hartie de copt, pe care uns-o putin cu margarina. Am pus compozitia cu mere in tava, niveland bine. Deasupra am turnat compozitia de blat, si am nivelat din nou.

Am dat la cuptor, pana s-a copt blatul si s-a rumenit usor pe deasura. Am lasat-o sa se racoreasca putin, apoi am rasturnat-o pe o tava (puneti tava pe care veti monta prajitura ca si capac la tava de copt si intoarceti dintr-o singura miscare).

Crema am facut-o preparand budinca cu zaharul si laptele in mod obisnuit. Am lasat-o sa se mai raceasca un pic, apoi am incorporat untul si frisca batuta bine. Am intins-o peste mere, si am dat-o la rece 30 min.

Ca si glazura am batut 100 ml de frisca si am intins peste crema.

Inainte de servire, am presarat pe deasupra ornamente de ciocolata.










luni, 3 februarie 2014

BOMBOANE CU VISINE


Necesar: ½ kg biscuiti Fitnes, 200 g unt, 3 lg pudra roscove, 4 lg zahar pudra, 1 compot de visine fara samburi, 2 lg nuca cocos, 1 plic zahar vanilat, 1 esenta de rom (sau 2 lg lichior).

Am faramitat biscuitii cu sucitorul cat am putut de bine si i-am pus intr-un castron incapator. Peste ei am pus pudra de roscove (inlocuitor de cacao), zaharul vanilat si zaharul pudra, amestecand bine. Am topit untul si l-am amestecat cu cateva lg de compot si cu esenta de rom si l-am turnat peste compozitie, framantand bine.  Cand compozitia a absorbit tot lichidul devenind omogena, am luat visinele si in jurul lor am format in causul palmei bilute, pe care le-am dat prin nuca de cocos rasa.
Le-am pus la rece si le-am pastrat la frigider.

Foarte gustoase.

Observatii: Daca vreti sa le faceti cadou, puteti sa le impachetati individual in foite de aluminiu.







duminică, 2 februarie 2014

CHEESE CAKE CU CIRESE


Necesar: 400 g branza de vaci (sau urda), 3 oua,  7 lg zahar, 2 plicuri zahar vanilat, ½ esenta vanilie,  6 biscuiti Fitnes, 150 g unt/margarina, 1 borcan compot de cirese (sau visine), 2 lg amidon.

Am scurs bine ciresele, si le-am scos samburii, desfacandu-le in jumatati.

Am faramat biscuitii cu sucitorul si i-am pus pe fundul tavii pe hartie de copt. Deasupra am presarat untul, taiat bucatele mici si cateva lg de compot. Puteti sa topiti untul si sa-l amestecati cu compotul, apoi sa-l puneti peste biscuiti.

Peste biscuiti,  am pus ciresele, iar deasupra lor, amestecul de branza cu oualele batute bine cu zaharul si zaharul vanilat si esenta. Am nivelat compozitia si am dat-o la cuptor pentru 30 min, pana a fost usor rumenita.

Am lasat-o la racorit si intre timp am facut glazura. Pentru asta am folosit compotul ramas, cam 400 ml, si 2 lg de amidon. Am frecat amidonul cu 2 lg de compot, ca pe ness, sa se topeasca, apoi l-am pus peste restul de compot, intr-un ibric pe foc. Cand a inceput sa se lege, am mestecat in el mereu sa nu se prinda si l-am mai lasat maxim 1 minut.
Am turnat peste prajitura racorita si am dat la rece. Am taiat-o peste vreo 2 ore.

Foarte buna.