joi, 8 noiembrie 2012

LA MULTI ANI DE SF MIHAIL SI GAVRIIL

La multi ani tuturor doamnelor si domnisoarelor si domnilor care se sarbatoresc azi!
Multa sanatate si multe ganduri bune.

Va povestesc maine despre ce acum doar vedeti, mai jos (sunt rupta de oboseala)!


Am revenit (si mi-am revenit :) ).

Cazand in mijlocul saptamanii, sarbatoarea de anul asta mi-a cam incurcat planurile de a experimenta o gramada de chestii, din lipsa de timp,   asa ca a trebuit sa ma gandesc la ceva care se executa destul de rapid, simplu, dar totodata bun, hranitor, spornic si de efect. Zic eu ca am si reusit lucrul asta. Cel putin din faptul ca au fost foarte apreciate.

Buuun, deci ce puteam face, daca nu placinte aperitiv pe baza de foietaj???

Asa cum v-am spus si in reteta de foietaj, pe care am postat-o mai demult, acesta poate fi facut mai din timp, mai ales ca necesita mai multe operatiuni pana la folosire. Astfel ca l-am facut de luni seara, lasandu-l la frigider, iar din albusurile ramase (10) am facut o prajitura cu nuca si stafide. Va dati seama ca am facut foietajul din 2,5 kg faina, 4 pachete margarina, 10 galbenusuri, 700 g iaurt, 500 ml apa minerala???
Stiti cat a cantarit la final foietajul, dupa ce a fost uns si impachetat de trei ori?    5,600 kg!!!!

 Marti seara am facut foile pentru prajituri (pe fundul tavii, o sa postez reteta), le-am umplut cu crema de gris si cu crema de lamaie, pentru ca trebuie sa stea si sa se inmoaie foile, am facut si cateva versiuni ale prajiturii Morena, cu crema de vanilie si de ciocolata.

Miercuri seara, am scos bilele de foietaj, (le-am scos pe masura ce le-am folosit, nu pe toate odata, ca se inmoaie si se lucreaza mai greu cu ele), le-am intins si le-am umplut cu compozitiile  gandite sa acopere, cat de cat, mai multe gusturi. La sfarsit aveam 6 placinte cu foietaj si una fara. Cele cu foietaj au avut ca si continut: carne de pui, ficatei de pui, ciuperci, branza, praz si spanac cu feta, iar cea fara,  a fost cu dovlecei si morcovi.

Nu sunt deloc greu de facut, si daca vreti sa va organizati in bucatarie, spalati si tocati mai intai tot, puneti cate 2 vase pe foc, sa mergeti cu cate 2 compozitii odata. Pana terminati cu toate compozitiile, primele se racoresc, tocmai bine sa lucrati cu ele. Intindeti cate o  foaie pe rand, umpleti o placinta, si pana sta ea la cuptor, aveti timp de ajuns, sa o pregatiti pe a doua. Portionati intotdeauna placinta cruda, altfel se sparge foietajul la taiere, ungeti cu galbenus si presarati pe deasupra, dupa bunul plac: mac, susan, chimen, in, verdeata...






























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu