duminică, 5 iulie 2020

OREZ CU CIUPERCI

Necesar: 200 g orez, 2 morcovi, 1 cutie porumb, 1 conserva ciuperci feliate,  3 cepe.

Am tocat morcovul cubulete mici si le-am tras la ulei. Am adaugat si ciupercile scurse bine (atentie la uleiul incins!), si porumbul, scurs si el.

Aici sa aveti un capac de  sticla, pentru ca porumbul o sa se creada popcorn si o sa cam sara de nebun.

Cand s-a facut morcovul, am pus si orezul spalat in mai multe ape. L-am facut cu apa, nu cu supa, si am adaugat putin cate putin, doar atunci cand nu mai avea...

Cand bobul a fost aproape fiert, am oprit focul si am pus capacul (fiind o cratita cu fund dublu ea inca mai "functioneaza" si dupa ce a fost stins focul, si nu-mi place orezul sa fie prea fiert si lipicios).

La servire merge si un pic de verdeata.





marți, 30 iunie 2020

Fusili cu carne si sos de soia


Am trait niste zile care ne-au impus economie si restrictii de deplasare, asa ca din 8 felii de pulpa puse la congelator pentru gratar, am preferat sa fac 2 feluri de mancare...

Ingrediente: 1 pachet de paste fusili tricolore (500g), 4 felii de pulpa (cam 400g), 1 cutie sos de rosii ( 500ml),  3 lg sos de soia, 1 lg amidon,  1lgta sirop de rodie (optional – este adus din Turcia), 3 cepe.


Am pus sa fiarba apa pentru paste, cu sare si un strop de ulei. 

Am taiat carnea cubulete mici si am presarat- cu sare, piper, amidonul, 1 lg de soia si siropul de rodie. Le-am amestecat bine si le-am lasat 5 min sa se odihneasca, apoi le-am pus in tuci,  in ulei fierbinte.

Am pregatit si sosul, punanad la calit ceapa taiata felii, peste care am adaugat cutia cu sos de rosii, 1 pahar mic de apa (cam 100 ml), si 2 lg sos de soia. Am lasat sa fiarba la foc mic si am adaugat si carnea, iar pastele, fiind  gata si ele, le-am trecut direct din cratita in care au fiert in wok-ul cu sos.

Le-am lasat acolo cam 10 min, verificand sa nu se prinda.

S-a mancat tot din prima J !





Prajitura din „resturi”


Vi se intampla si voua sa aveti pofta de ceva dulce si sa incropiti o prajitura din diverse ce mai aveti prin casa?

Necesar: 2 oua, 10 lg zahar, 1 lgta scortisoara, 125 g margarina pentru prajituri Unirea, 1 castronel mic cu dovleac ras, 1 iaurt Espression de la Pilos, un mana de alune prajite si macinate,  6 lg faina.

Dovleacul ras (de la congelator) mi-a ramas de la alta prajitura (amestecat cu 2 lg de zahar si scortisoara).  

Doar 2 oua mai aveam, asa ca le-am batut bine cu 8 lg de zahar, pana si-au triplat volumul. 

Am adaugat margarina inmuiata si  iaurtul si am frecat bine. Iaurtul Expression de la Pilos este de fapt o mousse cu branzica si iaurt cu 20% preparat din fructe (foarte bun). Am folosit unul cu cirese. Au urmat dovleacul cu tot cu sucul lasat si faina.

Am pus in tava pe hartie de copt si pe deasupra am presat alunele macinate. 

Ajunge pentru o forma rotunda de tarta, cu diametrul de 27 cm si inaltimea de 3 cm.

La cuptor a stat cam 30 min.  Pentru ca nu are praf de copt nu creste foarte mult, iar pentru ca are iaurt,  consistenta nu va fi una pufoasa.  Este mai buna rece, se simte doar dovleacul, nu si ciresele. 







vineri, 26 iunie 2020

Chocolate cake


Pai nu o faceam eu si pe asta? Stiti ca eu  fac toate prajiturile cum ma taie capul, da?

Aveam doua pungi de oua si iepurasi de ciocolata  de care uitasem si peste care am dat cautand altceva, normal...mai aveam un pic de frisca lichida in frigider, biscuiti am tot timpul in casa, margarina pentru prajituri la fel,  asa ca am cumparat o cutiuta mica de mascarpone si gata prajitura...

Necesar:  200 ml de frisca lichida Meggle, 450g biscuiti, 150 g margarina Unirea pentru prajituri, ½ borcan mic de dulceata subtire de visine, 1 cutie mascarpone (250g), ciocolata, ½ lgta scortisoara.

Cred ca au fost cam 500 g de ciocolata  (7 oua, 9 iepurasi mici si 2 mari).

Am pus frica lichida intr-un ibric si am incalzit-o pe  foc. Am pus iepurasii sfaramati si am amestecat pe foc mic, pana s-au topit. I-am lasat sa se racoreasca, si in timpul asta am pregatit „blatul”. 

Am dat biscuitii prin robot, si i-am amestecat cu margarina topita, cu jumatate de borcan mic de  dulceata de visine (eu o fac mai subtire sa o pot folosi in mai multe feluri), si cu 3 lg din ciocolata topita.  Am pus in forma de blat de tort detasabila, pe hartie de copt. Am presat bine cu degetele, ridicand marginile. 

Peste biscuiti am pus un pic de ciocolata topita, iar restul de ciocolata, racorita, am turnat-o in fir subtire, peste mascarponele frecat bine cu 2 lg de zahar, mixand pana la incorporare, pastrand cam 2 lg, pentru modelul de deasupra. In crema  am pus si scortisoara, sa-i dea aroma si gust deosebit.

Voi nu mai puneti zahar, ca mie mi-a iesit un pic cam dulce prajitura. Daca topiti ciocolata cu procent mare de cacao, trebuie totusi zahar. O faceti dupa gustul vostru.

Am varsat crema de ciocolata peste crusta de biscuiti, am turnat ciocolata oprita in ibric, in fir subtire pe deasupra, pentru model, am ornat cu betisoare ornamentale de ciocolata  si am dat la frigider, de seara pana dimineata.

Mai trebuie sa va spun cat de buna a fost? Cremoasa si gustoasa!
















marți, 23 iunie 2020

Prajitura cu dovleac rapida


Pe principiul prajiturii cu 4 ingrediente, am facut una si cu dovleac, folosind totusi 5 ingrediente J!

Necesar: 3oua, 300g dovleac ras, 1 lg scortisoara, 10 lg zahar, 150 g faina.

Dovleacul il aveam la congelator de anul trecut (se tine foarte bine), asa ca l-am lasat la dezghetat si am pus peste el 3 lg de zahar. Cand a lasat sucul, i-am adaugat si scortisoara.

Oualele batute bine cu restul de zahar, pana se tripleaza,  plus faina, le-am impartit in doua. Una a ajuns in tava rotunda, de blat de tort, pe hartie de copt. Peste ea am pus dovleacul scurs si am turnat a doua parte din compozitie. 

Am lasat la cuptorul incins 35 min. 

Verificati intotdeauna cu un bat de frigaruie, si pe laterale, dar si in mijlocul ei, sa nu riscati sa nu fie facuta peste tot.

Trebuie lasata la rece, inainte sa fie taiata. 

Poti sa presari zahar pudra peste la servire.







luni, 25 mai 2020

Fantezie cu capsuni

Vrei o prajitura usor de facut, in doar 20 minute? Fara copt, fara efort ? Gustoasa si racoroasa? Si clar economicoasa? (credeti sau nu, o casoleta intreaga, 12 portii generoase, m-au costat aprox 17 lei 😃**... deci aproximativ 1.40
lei bucata).
Am numit-o fantezie...ca din imaginatie s-a nascut reteta 😃.

Necesar: 1 pachet de biscuiti de 450g Petit Beurre, 2 iaurturi Expression cu capsuni, 200 ml frisca lichida Meggle, 200 ml lapte, 1 plic de Crem Ole de capsuni.

Am batut frisca bine si am oprit cateva linguri separat, apoi am adaugat iaurtul Expression de la Pilos, cu capsuni, care este , de fapt,  un mousse cu branza proaspata si iaurt si 20% fruct, dupa ce l-am amestecat bine in cutia lui. Deja aici cand frisca intra in contact cu iaurtul se formeaza ca o crema. Puteti sa va opriti si aici cu pregatitul si sa "umpleti" biscuitii.

Eu am mai adaugat si Crem Ole-ul si laptele, sa fie mai spornica. In functie de cat de tare va iese crema, mai puteti sa adaugati cate un pic de lapte, pana se manevreaza usor. Ba chiar e mai bine daca este un pic mai moale, abia insiropeaza mai repede si biscuitii.

Intr-o casoleta de plastic mare, am asezat o folie alimentara (sa pot scoate prajitura usor) si m-am apucat de montat.  Un rand de biscuiti, unul de crema, unul de biscuiti...etc...pana am terminat biscuitii, fara sa-i insiropez.

Am asezat 6 randuri de biscuiti, si pe ultimul un pic de crema si frisca oprita de mai devreme.

Am dat la frigider, unde trebuie lasata peste noapte sa se inmoaie si biscuiti.
La servire am adaugat nuca de cocos colorata (am gasit mai demult la Auchan, acum nu am mai vazut), capsuni din curte si rulouri cu ciocolata taiate in 3 (sunt la Lidl).

Ma repet, nu insiropati, altfel se vor inmuia prea tare biscuitii si se va strica baza.
Pachetele de biscuiti la 450g, gasiti si la Kaufland si la Lidl, ambii sunt foarte gustosi.


** Luand in calcul doar pretul a 200 ml dintr-o cutie de 1 litru de frisca care costa in jur de 12 lei).














sâmbătă, 23 mai 2020

"Bors" din corcoduse pentru iarna

Acum este momentul sa puneti corcoduse pentru iarna 😀, cat inca sunt verzi si acre. Alta reteta de la mama mea strigare!

Necesar: corcoduse verzi, sticle de sticla cu capac (sau borcane).

Corcodusele verzi se culeg cand sunt destul de mari si  samburele este dur.
Le-am spalat bine si le-am pus la fiert cu apa cat sa le acopere bine. Cand au fost fierte,  le-am dat printr-o sita mai mare, sa scot pulpa. Apa nu am aruncat-o, am pus peste pulpa, pana a ajuns la consistenta unui nectar (mai grosut).

Am pus in sticle de sticla de jumatate (si de care mai aveam prin casa), am inchis capacul bine si le-am pus la fiert. Le-am lasat inca vreo 15-20 de minute dupa ce a dat in clocot, apoi am oprit focul, si le-am lasat in oala sa se raceasca incet, odata cu apa.

Sunt foarte bune, naturale 100%, fara niciun adaos. Se pastreaza foarte bine, si dau un gust foarte bun ciorbei.



















Foi de vita de vie pentru iarna

Reteta asta vine de la mama mea, si este verificata 100%.

Stiu ca inca nu s-a terminat nici primavara, dar trebuie sa ne gandim si la iarna care vine 😀 ! E momentul sa incepem proviziile cu frunzele de vita de vie pentru sarmale!

Necesar: sticle de plastic de 0,5l, frunze de vie, ata.

Nimic mai simplu decat reteta asta pentru iarna.

Sticlele de plastic trebuie sa fie curate si bine uscate, de preferat cu gura larga, ca cele de Granini.

Frunzele de vie sa fie de marime potrivita, sanatoase, si sa fie adunate inainte sa se imbatraneasca si sa li se intareasca nervurile. Eu le strang in general dupa ploaie, si le sterg cu o carpa curata de praf, le pun cate 5 si le rulez pana ajung mai subtiri decat un trabuc. Le infasor cu ata, destul de strans sa nu se desfaca, destul de larg sa nu le taie.
In sticla uscata, pun rulourile de frunze si inchid capacul strans. Si asta e tot procesul!!!

 Pe sticla scriu cate sunt in interior sa deschid exact cate imi trebuie (si cand le-am pus).  Le duc in beci si le las acolo pana imi trebuie.
Se tin foarte bine, chiar si dupa 3-4 ani (verificat cu o sticla de care am uitat in beci).

Se intampla o transformare cu ele in sticla, nu stiu eu sa va explic ce, dar cumva frunzele consuma tot aerul din sticla, pentru ca in momentul in care le deschizi se aude sunetul ala pe care il scoate  o sticla sigilata cand este deschisa. Frunzele se deshidrateaza foarte putin, trecand de la verdele intens la un verde "uscat", dar nu sunt casante, sunt mai  flexibile ca la inceput. Plus ca miroase foarte bine in interiorul sticlei, ceva in genul uleiului de masline curat.

Pun frunzele intr-un castron cu apa calduta, sa le si spal , sa se si indrepte. Atentie cand scoateti ata, sa nu trageti de ea, sa taiati frunzele, o desfasurati.