Necesar: 15 buc gogosari rosu, 10 buc ardei gras galben, 10 buc ceapa mare, 500 ml bullion, 2 kg ciuperci albe, 2 lg rase de sare.
Ciupercile se curata si se pun la fiert, unde se tin inca 10 min dupa ce dau in clocot. Se scurg bine si se calesc in putin ulei, apoi se scot si se pun din nou la scurs. Dupa ce s-au scurs de ulei, se dau prin masina de tocat.
Gogosarii, ardeii si ceapa se dau separate prin masina de tocat si se pun la scurs. Sucul rezultat nu se arunca, pentru ca ne trebuie mai incolo. Daca aveti un ceaun mare acum este momentul sa-l scoateti.
Puneti uleiul la incalzit si ceapa la calit. Se adauga sarea (dupa gust, mai bine!), apoi gogosarii si ardeii. Se lasa la fiert, aproximativ o ora, mestecand din cand in cand. Cand incepe sa se ridice uleiul la suprafata, adaugam bulionul subtiat cu sucul ramas de mai devreme (fiert un pic in prealabil sa nu-l turnam rece in zacusca fierbinte!). Lasam la fiert inca 15 min, apoi adaugam si ciupercile tocate si mai lasam 15 min. Punem zacusca fierbinte in borcane calde de la cuptor, si deasupra cate o jumatate de aspirina, daca sunt borcane de 400 ml, sau trei sferturi daca sunt borcane de 820 ml. Oricum de principiu, ar trebui cam o pastila la litrul de lichid. Punem borcanele la racit in paturi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu