Este o salata pentru care am gasit o reteta in Practic in
bucatarie, numarul din octombrie 2003, cand stateam in pat langa un pui de om, proaspat
nascut J!
Am facut-o abia in anul urmator, dar am mai eliminat din ingrediente (spre
exemplu ceapa, care s-ar fi inmuiat prea tare)!
Necesar: 800g morcovi, 2,5 kg gogosari, 4 kg gogonele, 500
ml otet, 2,5 l apa, 10 lg zahar, 3 lg sare grunjoasa, neiodata, 2 lg piper
boabe, 2 foi dafin, 750 g mustar dulce sau clasic, 1 l ulei.
Am dat morcovii prin razatoarea mare, am taiat gogosarii
fasiute mici si gogonele cubulete.
Am pus intr-o oala mare, incapatoare, otetul, apa, zaharul,
sarea , piperul si foile de dafin. Cand a dat in clocot, am adaugat legumele
tocate si le-am lasat sa se inmoaie (cam 15 -20 min, la foc potrivit).
Am
adunat spuma care s-a format deasupra, iar cand legumele au fost gata, le-am
scos in strecuratoare.
Pana s-au scurs ele, am facut repede o maioneza din mustar
si ulei, punand tot mustarul odata, dar turnand uleiul in fir subtire si
mestecand continuu.
Am amestecat legumele scurse si racorite, cu maioneza, apoi am pus la borcane si le-am
inchis bine.
Salata asta nu are nevoie de niciun conservant, doar de un
beci cu o atmosfera mai racoroasa.
Observatii: Gogosarul se poate inlocui cu ardei capia. Mustarul
poate fi si cu hrean, daca va place picanta. Din ingredientele de mai sus, ar trebui sa va iasa cam 8-9 borcane mari, de 800 ml.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu