Ma innebunise fii’mea cea mare cu lasagna ei! Mi se parea asa o chestie complicat de facut…! Sigur ca exista si posibilitatea sa iau una semi-preparata, pe care sa o arunc un pic la cuptor, dar cum eu ma feresc de chestii “semi-pre” care cuprind carne tocata, mi-am luat inima in dinti si m-am apucat de treaba.
Am avut un pachet de foi de la Monte Banato, care pachet are reteta lui, la indemana, asa ca nu mai trebuie sa te agiti sa cauti. Singura observatie ar fi ca, 400 g de carne tocata, cum scrie pe cutie, mi se pare prea putin pentru 375 g foi. Eu am pus 550 g de carne si tot putin mi s-a parut. Sau poate ca asa trebuie, vorba ceea “mai rarut, ca-I mai dragut!”
Necesar: un pachet de foi lasagna de la Monte Banato, 550 g carne tocata, 1 pachet margarina, 4 lg masline, 4 lg faina, 500 ml lapte, 1 lgta nucsoara macinata, 1 lgta rasa piper macinat, 700 g rosii proaspete (sau 2 conserve), 2 cepe, 2 morcovi, 3 catei usturoi pisati, cateva fire de patrunjel cret.
Am inceput mai intai sa fac sosurile.
Sosul béchamel l-am facut punand cele 4 lg de faina in 150 g margarina fierbinte, apoi am adaugat laptele cate putin, lasand sa se ingroase, inainte sa torn inca putin. La sfarsit am adaugat sare, piper si nucsoara.
Sosul bolognese l-am facut punand ceapa tocata marunt la calit in restul de ulei incins. Peste ea am adaugat morcovul si usturoiul, taiate cubulete foarte mici. Am pus peste ele si carnea tocata, pe care am lasat-o pana si-a schimbat culoarea, apoi am adaugat si rosiile proaspete, tocate marunt, cubulete, fara sa le mai dau pielita jos. Daca va e mai usor,folositi conserve de rosii gata taiate si despielitate. Am adaugat 500 ml supa si am lasat pe foc pana a mai scazut un pic. Am condimentat cu sare, piper si patrunjel verde.
Cum nu aveam parmezan la indemana si cum nici nu-mi venea sa dau 11 lei pe 4 linguri de parmezan (care nici nu prea imi place), am folosit o branzica “speciala” facuta de mine, cand am uitat pe aragaz 2 l de lapte, mai mult decat trebuia J!!!
Asa ca, sosurile fiind gata, m-am apucat de asamblat. Am uns bine cu margarina o tava de yena, am turnat un pic de sos bechamel si putin bolognese, apoi am pus primul strat de foi de lasagna. Peste ele am pus sos bechamel, apoi bologneze, am intins bine si am faramitat si presarat branzica mea. Apoi iar foi de lasagna, sosuri, branzica....pana am terminat cu ele. Peste ultimul rand de foi de lasagna am turnat tot ce mai ramasese din sosul bechamel, si restul de margarina, taiat cubulete, presarate pe toata suprafata. Cum mai aveam si ceva sos bologneze (fara carne), l-am turnat incet pe lateralele tavii, sa se prelinga pana la fundul tavii. Am acoperit tava cu folie de aluminiu, am pus-o in alta tava (pentru ca nivelul de lichid era pana la buza tavii, si nu am vrut sa curga in cuptor), si am pus-o la cuptorul incins pentru 30 minute, apoi am dat folia jos si am mai lasat 10 minute.
Esti fenomenala...
RăspundețiȘtergereIoana.