luni, 25 mai 2020

Fantezie cu capsuni

Vrei o prajitura usor de facut, in doar 20 minute? Fara copt, fara efort ? Gustoasa si racoroasa? Si clar economicoasa? (credeti sau nu, o casoleta intreaga, 12 portii generoase, m-au costat aprox 17 lei 😃**... deci aproximativ 1.40
lei bucata).
Am numit-o fantezie...ca din imaginatie s-a nascut reteta 😃.

Necesar: 1 pachet de biscuiti de 450g Petit Beurre, 2 iaurturi Expression cu capsuni, 200 ml frisca lichida Meggle, 200 ml lapte, 1 plic de Crem Ole de capsuni.

Am batut frisca bine si am oprit cateva linguri separat, apoi am adaugat iaurtul Expression de la Pilos, cu capsuni, care este , de fapt,  un mousse cu branza proaspata si iaurt si 20% fruct, dupa ce l-am amestecat bine in cutia lui. Deja aici cand frisca intra in contact cu iaurtul se formeaza ca o crema. Puteti sa va opriti si aici cu pregatitul si sa "umpleti" biscuitii.

Eu am mai adaugat si Crem Ole-ul si laptele, sa fie mai spornica. In functie de cat de tare va iese crema, mai puteti sa adaugati cate un pic de lapte, pana se manevreaza usor. Ba chiar e mai bine daca este un pic mai moale, abia insiropeaza mai repede si biscuitii.

Intr-o casoleta de plastic mare, am asezat o folie alimentara (sa pot scoate prajitura usor) si m-am apucat de montat.  Un rand de biscuiti, unul de crema, unul de biscuiti...etc...pana am terminat biscuitii, fara sa-i insiropez.

Am asezat 6 randuri de biscuiti, si pe ultimul un pic de crema si frisca oprita de mai devreme.

Am dat la frigider, unde trebuie lasata peste noapte sa se inmoaie si biscuiti.
La servire am adaugat nuca de cocos colorata (am gasit mai demult la Auchan, acum nu am mai vazut), capsuni din curte si rulouri cu ciocolata taiate in 3 (sunt la Lidl).

Ma repet, nu insiropati, altfel se vor inmuia prea tare biscuitii si se va strica baza.
Pachetele de biscuiti la 450g, gasiti si la Kaufland si la Lidl, ambii sunt foarte gustosi.


** Luand in calcul doar pretul a 200 ml dintr-o cutie de 1 litru de frisca care costa in jur de 12 lei).














sâmbătă, 23 mai 2020

"Bors" din corcoduse pentru iarna

Acum este momentul sa puneti corcoduse pentru iarna 😀, cat inca sunt verzi si acre. Alta reteta de la mama mea strigare!

Necesar: corcoduse verzi, sticle de sticla cu capac (sau borcane).

Corcodusele verzi se culeg cand sunt destul de mari si  samburele este dur.
Le-am spalat bine si le-am pus la fiert cu apa cat sa le acopere bine. Cand au fost fierte,  le-am dat printr-o sita mai mare, sa scot pulpa. Apa nu am aruncat-o, am pus peste pulpa, pana a ajuns la consistenta unui nectar (mai grosut).

Am pus in sticle de sticla de jumatate (si de care mai aveam prin casa), am inchis capacul bine si le-am pus la fiert. Le-am lasat inca vreo 15-20 de minute dupa ce a dat in clocot, apoi am oprit focul, si le-am lasat in oala sa se raceasca incet, odata cu apa.

Sunt foarte bune, naturale 100%, fara niciun adaos. Se pastreaza foarte bine, si dau un gust foarte bun ciorbei.



















Foi de vita de vie pentru iarna

Reteta asta vine de la mama mea, si este verificata 100%.

Stiu ca inca nu s-a terminat nici primavara, dar trebuie sa ne gandim si la iarna care vine 😀 ! E momentul sa incepem proviziile cu frunzele de vita de vie pentru sarmale!

Necesar: sticle de plastic de 0,5l, frunze de vie, ata.

Nimic mai simplu decat reteta asta pentru iarna.

Sticlele de plastic trebuie sa fie curate si bine uscate, de preferat cu gura larga, ca cele de Granini.

Frunzele de vie sa fie de marime potrivita, sanatoase, si sa fie adunate inainte sa se imbatraneasca si sa li se intareasca nervurile. Eu le strang in general dupa ploaie, si le sterg cu o carpa curata de praf, le pun cate 5 si le rulez pana ajung mai subtiri decat un trabuc. Le infasor cu ata, destul de strans sa nu se desfaca, destul de larg sa nu le taie.
In sticla uscata, pun rulourile de frunze si inchid capacul strans. Si asta e tot procesul!!!

 Pe sticla scriu cate sunt in interior sa deschid exact cate imi trebuie (si cand le-am pus).  Le duc in beci si le las acolo pana imi trebuie.
Se tin foarte bine, chiar si dupa 3-4 ani (verificat cu o sticla de care am uitat in beci).

Se intampla o transformare cu ele in sticla, nu stiu eu sa va explic ce, dar cumva frunzele consuma tot aerul din sticla, pentru ca in momentul in care le deschizi se aude sunetul ala pe care il scoate  o sticla sigilata cand este deschisa. Frunzele se deshidrateaza foarte putin, trecand de la verdele intens la un verde "uscat", dar nu sunt casante, sunt mai  flexibile ca la inceput. Plus ca miroase foarte bine in interiorul sticlei, ceva in genul uleiului de masline curat.

Pun frunzele intr-un castron cu apa calduta, sa le si spal , sa se si indrepte. Atentie cand scoateti ata, sa nu trageti de ea, sa taiati frunzele, o desfasurati.


























miercuri, 20 mai 2020

Orez la minut cu sos de soia


Sosul de soia – sperietoarea copiilor mei cand erau mici – a devenit preferatul lor mai nou... in asa fel, incat, daca nu fac ceva cu el, destul de des ...isi pun ele peste mancare direct din sticla J ... (asa ca imi permit sa va dau  un sfat – nu ii stresati pe copii cu alimentele care nu le sunt pe plac, fortandu-i sa le manance...gusturile se schimba in timp).  

Ingrediente: 3 cepe, 4 cani de supa de pui strecurata, 1 cana orez, 2 lg sos soia, 
sare, piper.


Am pus ceapa la calit in uleiul incins, si am adaugat orezul spalat in 2-3 ape caldute. 
L-am lasat sa se caleasca si el un pic, si am inceput sa adaug supa, putin cate putin, doar atunci cand se resorbea cea dinainte.

Cand orezul a fost 90% facut, am adaugat si sosul de soia si am mai lasat 5 minute pe foc.  Am asezonat cu piper.

PS: Atentie la sare daca folositi un sos de soia sarat.

In poza este mai zemos, ca asa le place lor, dar puneti capacul si se va duce lichidul.




  

marți, 19 mai 2020

Frittata cu masline negre


Dimineata, sambata sau duminica, pana se trezesc fetele, pun sa se faca omleta la cuptor, cu diverse. 

De data asta este cu masline.


Necesar: 10 oua, 300 g masline negre mari, putin sarate, 1 feliuta de branza feta, sare si piper.

In oualele batute bine am adaugat branza faramitata si maslinele taiate feliute.  Pentru ca branza de feta suplineste cu succes sarea, nu mai trebuie adaugata alta, dar piper trebuie.

Am pus in tava de sticla unsa un pic cu ulei, pentru 20 min la cuptorul incins, la foc potrivit.

E gata cand este rumenita si se desprinde de margini.









vineri, 15 mai 2020

Biscuiti cu portocale

Sunt asa de usor de facut, ca o sa-i faceti mereu J!

Necesar: 100 g unt (margarina), 5 lg zahar, 2 oua, 12 lg faina, 1 lg cu varf coaja de portocala rasa (cu zahar), bombonele foarte mici de zahar si  ciocolata pt ornat.

Am frecat bine untul cu zaharul, pana s-a topit, apoi am adaugat oualele, si coaja de portocala, apoi faina treptat. Cand incepe sa se ingroase compozitia, lasati deoparte mixerul si treceti pe manual (asta daca nu cumva aveti un robot de bucatarie in dotare; eu nu am asa ca...). Incorporati  faina treptat, pana ajunge sa se dezlipeasca aluatul de castron, dar si de mana.

Il lasati sa se odihneasca vreo 15 min, timp in care puteti sa dati drumul la cuptor, sa pregatiti tavile cu hartie de copt, sa va cautati formele cu care veti decupa J...

Am intins foaia la jumatate de cm grosime si am decupat cu diverse forme. Am pus intr-un castronel ornamentele. Dupa  decupare, le presam un pic in castron sa le lipeasca ornamentele si le puneam in tava pe hartia de copt.

La cuptorul incins trebuie sa stea 10-12 min. Se coc imediat.

Au avut gust adevarat de portocala.

Observatii: Sa nu intindeti foaia subtire, se vor arde.


PS: La mine in casa toate portocalele si lamaile, indiferent de forma sub care se vor consuma,  trec mai intai pe la razatoare. Pun zahar peste razuiala si le pun in borcan. Se tin foarte bine, nu necesita pastrarea la frigider (cu conditia sa fie acoperite cu zahar).