Sa ne intelegem, eu fac intotdeauna lucrurile asa cum simt,
fara sa stabilesc de la inceput cantitatile conform vreunei retete.
De asta
nici nu fac de doua ori fix aceeasi reteta, insa de data asta, am zis sa le si cantaresc, poate vrea cineva reteta J!
Necesar: 1,4 kg faina, 3 oua, 60 g drojdie proaspata, 400 ml
lapte, 2 lg zahar, 1 lg sare , 6 lg ulei, 3 cepe, 15 masline, susan alb si
negru.
Din cantitatile astea am facut 3 paini (in tavile de
cozonac) - 2,6 kg greutate finala.
Am facut maiaua: in laptele caldut am dizolvat drojdia
proaspata, peste care am pus zaharul si 5
lg de faina. Am amestecat usor si am lasat-o sa actioneze, intr-un castron
inalt (de mixer) acoperit. A crescut imediat (in vreo 15 min).
Intr-un lighenas, am pus toata faina,
amestecata cu sarea , am facut o adancitura in care am pus 2 oua batute si maiaua crescuta. Am framantat bine,
adaugand uleiul treptat.
Coca rezultata am pus-o in alt lighenas, mai mare, uns
cu ulei, si am acoperit-o cu un servet de bucatarie. Am lasat la caldurica o ora si jumate.
In timpul asta, am tocat ceapa marunt si am calit-o in putin
ulei, pana s-a rumenit. Am pus intr-o strecuratoare, sa se scurga uleiul. Maslinele
le-am tocat marunt si pe ele.
Am mutat coca crescuta
pe masa, si am mai framantat-o un pic. Am impartit-o in 3 parti, si inca un
guguloi mic.
Una am lasat-o simpla, i-am dat forma si am pus-o in tava la
crescut. Pe celelalte doua le-am intins
cu sucitorul, si am pus deasupra maslinele si ceapa, separat.
Am rulat
coca si am format painicile in tava, unde le-am mai lasat la crescut vreo 10
min. Am uns cu ou batut toate painicile, si am pus si pe deasupra masline si ceapa, sa se stie care e fiecare J . Pe cea simpla am facut o impletitura din guguloiul
oprit, si am presarat-o cu susan alb si negru.
Am lasat in cuptorul incins 35-40 de minute. Cand le-am scos din tava, le-am mutat pe un fund curat de lemn sa se racoreasca. Le-am lasat acoperite cu un servet curat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu