miercuri, 31 octombrie 2012

DEGETE DE VRAJITOARE DIN CRENVURSTI



Foarte simplu de facut, rapid si de mare efect.

Necesar: 10 crenvursti de pui (sa fie mai subtiri), 1 ceapa mica, ½ lgta mustar, ½ lgta kechup.

Am pus crenvurstii la fiert, dupa ce am facut cate trei taieturi fine pe fiecare, in prima treime a lor. Ceapa, mai micuta,  am curatat-o si am taiat-o in patru fara sa o desprind din coada si am pus-o si pe ea la fiert, odata cu crenvurstii. Asta ca sa fie transparenta, sa fie mai mare efectul. Atentie la crenvursti, sa nu stea prea mult la fiert,  sa nu se sparga rau. Din fiecare “deget” am decupat o parte mica, in capatul cu crestaturile, acolo unde urmeaza sa montam unghia. Am scurs bine ceapa de apa si am scos foitele subtiri care separa straturile ei. Am lipit fiecare unghie cu un pic de mustar, infigand-o in crenvursti,  iar pe marginea unghiei am pus cate putin kechup, sa fie insangerate.

Observatii: Sa nu taiati prea adanc ca se vor crapa.











luni, 29 octombrie 2012

ZACUSCA DE GOGONELE

Este foarte gustoasa. Un excelent aperitiv, dar si o garnitura potrivita pentru fripturi.
Necesar: 3 kg gogonele, 2 kg gogosari/capia rosu, 300 ml ulei, 2 legaturi de marar si patrunjel (optional), 1 lg zahar, sare dupa gust, piper boabe si macinat.
Gogonelele si gogosarul  le-am spalat si le-am tocat. Cubulete gogonelele, si fasii gogosarii. Voi puteti sa le dati prin masina de tocat, daca va e mai usor, sau daca vreti sa fie ca o pasta. Am pus la inabusit in ulei incins, mai intai gogosarii, apoi dupa 10 minute si gogonelele.Le-am lasat sa fiarba pana au fost facute amandoua. Am avut 2 legaturi de marar si patrunjel uscat, pe care le-am pus, tocate marunt, sarea si zaharul si am lasat sa mai dea odata in fiert. Le-am pus in borcane, am inchis bine si le-am pus la fiert pentru 45 min.

duminică, 28 octombrie 2012

SALATA DE VARZA CU HREAN LA BORCAN

Necesar: 5 kg varza alba, 20 ardei capia rosu si 2-3 verzi, 200 g hrean, 200 g zahar, 600 ml otet, sare mare, 2 morcovi.
Am tocat varza si ardeii, eu in bucatele mai mari, voi fideluta daca vreti. Am dat morcovii prin razatoarea mare, iar hreanul prin razatoarea cea mai mica. Le-am amestecat pe toate, le-am frecat cu sare, dupa gust. Am pus zaharul si otetul, intr-o sticla si am agitat bine pana s-a topit, apoi am turnat peste varza, amestecand bine. Am pus compozitia intr-un lighenas mai mare, pe care l-am acoperit cu unul mai mic, si am lasat asa 24 ore, sa se inmoaie varza si sa-si lase si zeama.  Am pus in borcane, presand foarte bine, sa nu ramana spatii si sa iasa lichidul la suprafata, apoi am inchis borcanele si le-am trimis la fratii si surorile lor din beci, desi teoretic,  salata este buna si acum de mancat (dar eu nu le spun asta J).

Observatii: Atentie la hrean. Daca nu convingeti un prieten sa va ajute cu datul prin razatoare (cum am facut eu J), deschideti geamul larg sa intre cat mai mult aer. O sa va desfunde toate caile si o sa plangeti mai rau decat dupa ceapa!!!  Si sa nu care cumva sa va puneti mainile pe la ochi in timpul acestei operatiuni, sau dupa, pana ce nu v-ati spalat pe maini de cel putin cateva ori. Si nici dupa ce ati amestecat salata sau ati umplut borcanele.  
Daca va place hreanul, puteti pune si mai mult. Lichidul  care va ramane dupa ce ati umplut borcanele, nu-l aruncati. Puteti sa-l folositi la salate. Sau daca inca nu ati plans destul, mai radeti inca niste hrean, si puneti-l la borcan impreuna cu otetul asta.









sâmbătă, 27 octombrie 2012

GOGOSARI UMPLUTI CU VINETE, IN BULION

Reteta asta am luat-o din suplimentul “Toamna in bucate” al Jurnalului National, unde gasesti o gramada de chestii interesante.
Totusi, e bine sa ai garantia, cand esti incepator si toate retetele sunt in “prima auditie”, ca sunt verificate si testate de altii.
Reteta asta de mai jos este foarte interesanta si foarte gustoasa, dar daca as fi mers pe cuvantul ei, m-as fi ales cu cratita arsa, cu gogosarii aruncati si cu o munca degeaba, pe banii mei. Acolo scria sa folosim bulion, dar, sa lasi 15 minute, pe foc, gogosarii umpluti cu vinete in bulionul gros, nediluat, insemna sa-mi “sinucid” cu mana mea cratita, de care sunt foarte atasata.
Asa ca va redau mai jos ce am facut eu.
Necesar: 15-20 gogosari, 4 vinete mari,1 l suc de rosii,  ½ l ulei, 1 lg sare mare, 5 lg zahar.
Am curatat gogosarii de cotoare, decupand cu grija in jurul cozii si i-am curatat de seminte. Vinetele le-am curatat de coaja, le-am taiat felii grosute, apoi fiecare felie am taiat-o cuburi, pe care le-am prajit in ulei incins. Aveti grija ca vinetele sunt mare amatoare si consumatoare de ulei, cat le dai atata inghit!!! Asa ca puneti cate putin, atat cat sa aiba loc sa se prajeasca, fara sa se “lafaie”. Dupa ce s-au prajit, le-am pus la scurs, in strecuratoare.
Cand s-au scurs, le-am presarat cu un praf de sare mare, dar cernuta, apoi am umplut cu ele gogosarii.
Intr-o cratita am pus sucul de rosii amestecat cu sare si zahar , sa fiarba un pic, apoi am pus si gogosarii. I-am lasat acolo cam 15-20 min, sa se inmoaie, apoi am pus in borcane, cu tot sosul de bulion rezultat, asa fierbinte, inchizand bine borcanele.
Observatii: Daca vreti sa fie mai picante, adaugati si usturoi pisat si piper peste cuburile de vinete, inainte sa umpleti gogosarii cu ele.  









sâmbătă, 20 octombrie 2012

PRAJITURA MORENA CU CREMA DE NUCA DE COCOS

Ati mai intalnit prajitura asta pe blogul meu, dar sub alta forma.

Ingrediente: blat negru : 5 oua, 6 lg zahar, 2 zahar vanilat, 4 lg lapte, 8 lg faina, 3 lg pudra de roscove/cacao, 1 praf de copt.
Ingrediente blat alb: 5 oua, 5 lg zahar,  2 zahar vanilat, 6 lg faina, 4 lg nuca macinata, 1 praf de copt.
Ingrediente crema: 3 plicuri budinca de nuca de cocos de la Dr Oetker, 1l lapte, 9 lg zahar, 250 g unt/margarina, 3 lg zahar pudra, 1 estenta de vanilie.
Ingrediente: glazura: 3 lg nuci macinate, 1 plic ornamente de cacao (sau 1 ciocolata rasa).

Am facut blatul negru, separand oualele si batand galbenusurile cu zaharul,  laptele si faina amestecata cu praful de copt si praful de roscove. Zaharul  vanilat l-am pus in timp ce bateam albusurile tari, pe care le-am incorporat usor in compozitia cu galbenusuri. Am pus in tava de aragaz tapetata cu hartie, la foc potrivit pentru 25-30 min.

Si pentru blatul alb, am separat oualele. Am frecat galbenusurile cu zaharul, faina amestecata cu praful de copt si nuca, apoi am incorporat usor albusurile batute tare cu zaharul vanilat. Am pus la copt in acceasi tava (tapetata cu hartie), ca blaturile sa aiba aceeasi dimensiune, pentru alte 25-30 min.

Daca va este mai usor bateti toate ingredientele pentru blaturi odata, si apoi scoateti din compozitie si amestecati cu cacao/roscove.

Pentru crema: am dizolvat praful de budinca cu 200 ml lapte si am amestecat bine cu 9 lg de zahar. Restul de lapte l-am pus pe foc. Cand incepe sa fiarba laptele se adauga si praful dizolvat. Dupa ce budinca este gata,  se da la rece, mestecand din cand in cand in ea. Untul/ margarina am bagat-o la microunde pentru 20 sec sa se  inmoaie, apoi am frecat cu zaharul si am adaugat esenta de vanilie.

Cand s-au racit blaturile, l-am taiat pe cel negru in doua, pe orizontala, iar pe cel alb l-am lasat intreg si l-am pus la mijloc. Am uns fiecare blat cu crema si am oprit cateva lg de crema, sa ung blatul deasupra, peste care am presarat nuca si ornamentele de ciocolata.

Am lasat la rece cateva ore dupa care am taiat-o.

Este foarte buna si arata foarte bine, potrivita si pentru ocazii deosebite, chiar mi s-a spus ca arata ca o prajitura de cofetarie, dar mai buna J.










joi, 18 octombrie 2012

TORT PADUREA NEAGRA CU VISINE

Odata cu ziua Laviniei a venit timpul sa verific cat de bine s-au tinut visinele mele confiate! Nu mai facusem pana acum asa un tort, asa ca era momentul.

Necesar: blat: 200 g faina, 250 g zahar, 4 lg pudra de roscove (sau cacao), 500 ml lapte, 4 lg ulei, 1 plic praf de copt, 4 lg nuca macinata.
Necesar: umplutura: visinele, minunatele, 500 ml frisca lichida Meggle.
Necesar: glazura: un plic de glazura de ciocolata Dr Oetker.

Pentru blat am amestecat toate prafurile, apoi am adaugat lichidele treptat. Va rezulta un aluat foarte curgator, dar asa trebuie. Am turnat amestecul in forma de tort, unsa cu unt si presarata cu faina, si am dat la cuptor. Dureaza ceva pana se coace, cam 45 min. Verificati cu batul de frigaruie sa fie copt bine. L-am lasat la racit. Trebuie sa fie complet rece inainte de a-l taia, altfel se rupe. L-am taiat in doua.  Am umplut partea de jos cu visine, lasand si zeama lor sa insiropeze un pic tortul, apoi am umplut bine cu frisca, pe care am batut-o, dupa ce a stat ceva la rece. Am pus a doua parte a blatului deasupra si peste el am turnat o glazura de  ciocolata de la Dr. Oetker. Am pastrat un pic de frisca cu care am ornat pe deasupra, dupa ce s-a intarit glazura, la frigider. Am dat inapoi la frigider cateva ore.

Foarte, foarte, foarte bun.

Observatii: Blatul nu creste foarte mult, totusi este de ajuns. Ar trebui un pic insiropata si partea de sus. Si pe zi ce trece se face si mai bun (adica a treia zi).















miercuri, 17 octombrie 2012

FETA PANE


Am gustat intr-o zi feta facuta pane, de la o colega si mi-a placut tare mult, asa ca am decis sa ma risc si sa fac si eu acasa. Ce putea sa se intample? Doar sa se topeasca  prin toata tigaia si sa trebuiasca sa o curat cu spaclul, altceva nimic J!

In fapt, este o reteta asa simpla si usor de facut !

Necesar: 1 bucata feta mai mare, 4-5 oua, 300 g pesmet.

Am taiat branza cu o ata, altfel, taiata cu cutitul,  se farama. Am portionat-o in baghete de cam 1.5 – 2 cm latime, iar lungimea a fost data de latimea bucatii de branza. V-am bagat in ceata??? Taiati-o cum vreti si puteti!

Am dat fiecare baton prin ou si pesmet, repetand operatiunea de cate trei ori. Am pregatit astfel toate bucatile, pe care mai apoi, le-am prajit in ulei incins, intorcandu-le pe toate partile.

Minunate!!!

Observatii: Dintr-o bucata de feta mi-au iesit 24 de batoane. Secretele reusitei sunt urmatoarele: acoperiti bucatile de branza bine cu ou si pesmet (chiar si capetele), sa nu intre branza in contact cu uleiul incins si sa curga in tigaie la prajire; lasati cateva minute, sa se intareasca pesmetul, apoi prajiti. O sa iasa o crusta super, iar la taiere, nu curge, nu se sfarama, e tocmai buna.















marți, 16 octombrie 2012

BRUSCHETE CU BRANZA DE BIVOLITA

Alt fel de mancare, care poate sa ia nenumarate forme si gusturi, in functie de poftele care va mana si de ingredientele din frigider!

Necesar: 1 bagheta, 5-6 catei usturoi, 1 felie de branza de bivolita uscata (branza, nu bivolita!), 1 gogosar proaspat (sau chiar murat).

Dupa ce am frecat feliile uscate la cuptor, cu usturoi, dupa ce le-am stropit cu ulei de masline, le-am umplut cu varf cu branza de bivolita (rasa), cu 2-3 suvite subtiri  de gogosar, si le-am dat iar la cuptor, pentru cateva minute, sa se topeasca branzica.


Stiu ca v-am exterminat cu branza mea de bivolita J, regasita in aproape toate retetele care necesita branza, dar ce sa fac, daca este foarte buna, si noi cumparam cate 20 kg, pe care o tinem in beci, in saramura ei, si care rezista si cate 2 luni (ca mai mult nu am reusit sa o pastram!)! O aducem tocmai din Jieni, Rusanesti, Olt!!!









duminică, 14 octombrie 2012

TORT CREM OLE LAVINIA

Am gasit la un magazin de la noi de la piata, niste biscuiti imensi!!!
Sunt super buni si tare draguti. Un biscuite are cam 145 g, deci va dati seama cat sunt de mari? Sunt facuti la Chisinau!
Cand i-am dus nepotelului meu de 6 ani ani (care-si rupsese mana saracutul si era proaspat operat, i-au  pus 2 tije!) biscuiti astia, a inceput sa planga de nu mai puteam sa-l potolesc. Cand a reusit sa spuna ce are, problema lui era…..cum o sa inmoaie biscuitii astia in ceai, ca nu-i incap in canaJJJ!
Asa ca,  am facut 2 torturi, pe care le-am decorat frumos, pentru ziua Laviniei! Trebuie sa va spun ca, in afara de aspect si gustul a fost foarte bun!

Necesar: 10 biscuiti pentru torta (asa se cheama), 1 plic Crem ole vanilie, 1 plic Crem Ole ciocolata, 800 ml frisca lichida Meggle (sau Hulala), 300 ml lapte, 200 ml sirop de zahar, 1 set de creioane de decorat de la Dr Oetker, 1 plic glazura de ciocolata de la Dr Oetker, 1 pliculet stelute colorate.


Am impartit frisca in doua si am pus-o in 2 castroane de mixer. Dupa ce le-am batut bine pe amandoua, am adaugat laptele si am omogenizat bine.  Plicurile de Crem ole le-am pus fiecare in castronul lui si am amestecat cu mixerul pana s-a format crema.

Am insiropat fiecare biscuite cu siropul de zahar ramas de la facerea compotului de ieri. Voi puteti sa puneti orice: lapte indulcit sau nu, compot, ceai, cafea etc. Am pus cate 5 biscuiti la fiecare tort si a iesit destul de inalt. Am alternat cremele la umplere, oprind cate putin din fiecare, pentru acoperirea lateralelor tortului.

Am preparat glazura conform instructiunilor de pe plic, dar cu mai multa apa, sa fie mai curgatoare. Am umplut fata biscuitelui, mai putin interiorul figurii de pe biscuite, cu glazura de ciocolata, acoperind bine tot spatiul.

Creioanele  de decorat sunt din pasta de zahar, de mare efect, dar nu prea mi-a placut gustul lor. Si sunt greu de folosit, trebuind sa apesi foarte tare pe ele, desi le-am pus in apa calduta cum scria pe cutie! Si culorile sunt limitate la patru: alb, galben, rosu si verde. Ar fi fost bun si un albastru!!!

In fine, am colorat si figurina, cu grija, i-am adaugat cateva stelute colorate si l-am dat la rece.

Puteam sa-i mai pun un pic de frisca la servire, dar nu am fost pe faza si mi-au furat-o J!