vineri, 30 septembrie 2011

DULCEATA DE PEPENE ROSU

Necesar: coaja de la un pepene rosu mare (care a avut peste 10 kg), 1 kg zahar, 1 plic sare de lamaie.

Se opresc cojile de la pepene dupa ce se consuma miezul. Se curata partea verde si se toaca cubulete de 1 cm. Se pun in cratita de dulceata cu zaharul peste si se lasa 1 ora. Se pun la foc, se ia mereu spuma care se formeaza, se adauga sarea de lamaie si se mai lasa putin pe foc. Se opreste cand ramane bobita de incercare intreaga. Se pune dulceata fierbinte  in borcane, care se intorc pe capac, pana la racire.

Am facut dulceata si asa, si dupa o reteta luata de pe net, dar este mai laborioasa si rezultatul este acelasi:
Ingrediente :  1 kg de coji de pepene cintarite dupa ce au fost fierte in apa cu otet , 1 kg de zahar , 1/2 l de apa , zeama de la o lamaie mare (50 ml) sau 100 gr glucoza , vanilie
De la pepenii verzi se intrebuinteaza partea alba de la impreuna cu o portiune foarte subtire de miez rosu 2-3 mm; coaja verde se indeparteaza. Partea alba se taie in felii cu latimea 3-4 cm si cu grosimea cit grosimea cojii albe , apoi feliile se taie pe grosime ( transversal) in felioare de 1 cm latime. Pentru 1 kg si jumatate de coji fasonate se pun la fiert 2 l de apa cu 300 ml de otet de 9 grade . Cind apa clocoteste , se adauga cojile si se lasa sa fiarba in clocot circa 1 ora sau sau mai mult, pina cind acestea capata un aspect sticlos , transparent. Otetul le intareste imediat ; de aceea fierb greu . Dar acesta este si scopul acestui procedeu ca sa mentina forma. Daca se fierb direct in sirop, fara sa fie fierte , in prealabil , in apa cu otet , se vor inmuia prea mult si se vor deforma. Dupa aceea , se pun in strecuratoare, se limpezesc bine la un jet de apa , se scurg, chiar se preseaza putin cu mina in strecuratoare, apoi se cintaresc . Greutatea cojilor va fi egala cu greutatea zaharului adaugat. . Zaharul ( 1 kg) se divolva in 1/2 l de apa.. si cind siropul da in clocot , se pun cojile de pepene , zeama de lamiie ( sau glucoza) si vanilia. Se fierb pina se leaga siropul, Nu trebuie sa se lege prea mult , caci se va ingalbeni si va avea gust de caramel.” .

Observatii: Fara sa le fierb in otet nu s-au deformat deloc; nu a mai necesitat nici un adaos de apa, pentru ca au lasat cubuletele destula.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu