Cantitatile de mai jos sunt pentru 2 foi, adica pentru o placinta. In functie de cate foi doriti, dublati sau chiar triplati cantitatile. Eu ultima oara, am facut pentru trei placinte.
Necesar aluat: 400 g faina, 2 galbenusuri, 1 praf de sare, 100 ml apa minerala, 125 g iaurt.
Necesar uns foaia: 200 g unt/margarina, 2 lg faina.
Se amesteca in ordine: galbenusurile cu apa minerala, se adauga sarea, iaurtul si faina. Se framanta bine, pana la omogenizarea completa si pana se dezlipeste de pe maini. Se imparte in doua si se intinde foaie patrata. Pentru uns foaia, se amesteca margarina un pic topita cu faina. Se imparte in doua. Dintr-o parte, se ung ambele foi. Se taie pe fiecare latura a patratului, cate doua crestaturi egale (ca si cand am imparti un patrat sa jucam x si 0, dar fara sa unim liniile). Incepem impaturirea din coltul stanga sus, spre interior, apoi coltul dreapta jos, apoi coltul stanga jos si dreapta sus (intotdeauna opuse). La momentul asta am ramas cu un mare plus pe masa noastra (+). Aducem si partile centrale, peste colturi, sus-jos, stanga-dreapta! Cand am terminat de impaturit, ungem cu ulei, infoliem si punem la frigider. Nu puneti la frigider fara folie, ca o sa vi se usuce aluatul! Lasam la frigider pentru 15 – 30 min, dupa care scoatem si repetam intocmai operatiunile de mai sus, dupa ce intindeti din nou foile si le ungeti cu partea a doua din margarina si faina. Ungem din nou cu ulei, in folie si inapoi la frigider, pentru alte 30-45 min (chiar si mai mult).
Se scot guguloaiele din frigider si se intind foile, care se umplu dupa dorinta, pofta si inspiratiune!
Dupa ce pun si foaia de deasupra peste umplutura, eu portionezi placinta, de oricare ar fi ea, taind-o de cruda, si o ung cu un galbenus, doua, amestecate cu 2 lg apa minerala. Se poate unge si cu oul intreg, batut bine.
Observatii: Puteti face foile, pentru economisirea timpului la momentul folosirii, chiar si cu cateva zile inainte, pentru ca sta foarte bine la congelator. Inca nu am incercat si placinte dulci cu foietajul asta, dar sunt sigura ca vor fi la fel de bune ca si cele sarate (aperitiv).
Aveti mai jos in poze, cateva dintre placinte, sa va faceti pofta necesara mobilizarii voastre in executia foietajului.
HAI CA NU E GREU !
Cu urda...
Cu carne...
Cu spanac...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu