marți, 29 noiembrie 2011

COMPOTURI DE FRUCTE PENTRU IARNA


Eu, in cazul compotului pentru iarna,  il fac  in acelasi fel, urmand cam acelasi procedeu, indiferent de fructele folosite. Strugurii si corcodusele le las intregi , prunele si caisele le tai jumatati, merele, perele, piersicile, nectarinele, gutuile le tai sferturi sau feliute transversale. Fac siropul din apa cu zahar, cam 1 kg de zahar la 3 l apa. Voi puneti dupa gust, poate va place mai dulce decat atat.  Fructele bucatite le pun in sticle sau borcane, pe care le umplu cam 60 %, peste care pun cate o lgta de zahar vanilat si cate o bucatica dintr-un rulou de scortisoara (pe care l-am spart) si cateva stafide. Apa cu zaharul  o pun pe foc, pana clocoteste si se topeste si zaharul. Adaug siropul peste fructe in sticle, si inchid bine capacele. Pun sticlele la fiert intr-o oala mare, unde ma asigur ca apa trece de nivelul capacelor de cel putin trei degete. Fierb sticlele inca 15 minute dupa ce clocoteste apa. Daca nu mai am si altele de fiert, le las peste noapte sa se raceasca in oala. Daca asteapta si alte borcane la rand, le scot si le bag in patura. Nu pun nici un fel de conservant si se tin foarte bine, chiar si doi ani.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu