sâmbătă, 26 noiembrie 2011

ZACUSCA DE FASOLE

Necesar: 3 kg de ceapa, 3 kg gogosari, 1 kg fasole alba cu boaba mare, 800 ml ulei, 750 ml bullion, sare mare, piper boabe si foi de dafin.
Daca va ganditi din timp sa faceti zacusca asta, puneti de cu seara fasolea la umflat in apa, sa fiarba mai usor. Daca nu, nu-I nici o problema, fierbe ea!
Fasolea se fierbe in mai multe ape (eu minim trei arunc), iar in ultima se pune si sare. Impartim uleiul in doua vase. Intr-unul vom cali ceapa, in al doilea gogosarii tocati cubulete. Facem aceasta operatiune in acelasi timp, sa scurtam timpul de pregatire. Dupa ce s-au calit se muta intr-un vas mai mare toate si se adauga si fasolea (pe care eu am lasat-o intreaga), piperul si foile de dafin.  Se mai fierb 15 min si se adauga si bulionul. Se verifica de sare. Se mai fierbe inca 15-20 min, pana ce s-a ridicat uleiul deasupra. Se opreste focul si se adauga la toata cantitatea o lg de salicil sau conservant. Se pune zacusca fierbinte in borcanele uscate si se lasa la racit in paturi groase.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu